28 februari 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Beslutet att lägga ner Frizon är förbryllande

Vi har i Dagen (31 maj) kunnat läsa om att Evangeliska frikyrkans (EFK:s) ledning beslutat om att lägga ner det välbesökta ungdomseventet Frizon.

För många av oss, som endast fått denna information genom tidningen, är detta beslut helt omöjligt att förstå.

Tjänstemännen i missionsledningen skriver ett helsides debattinlägg i Dagen. Jag har läst det flera gånger, speciellt meningen: ”Vad som ska formas i framtiden har missionsledningen inte tagit ställning till, det är inte vår uppgift.”

Beslutet att lägga ner har tydligen missions­ledningen tagit, men vad som ska komma i stället är inte ledningens uppgift? Det är så många frågor som vi som läsare lämnas ensamma med.

Är det tjänstemännen som tagit detta beslut? Vad säger styrelsen? Varför engagerades inte vi alla ombud från 110 församlingar som var samlade till kongress 10–11 maj? Vad jag uppfattade så sades det där inte ett ord om att den betydelsefulla Frizon-festivalen hotades av nedläggning. Borde inte denna fråga ha fått plats i det forumet?

Hur många har inkluderats i beslutsprocessen? Vilka alternativ har funnits med? Frågorna är många!

Läs också: EFK: Så gick beslutet att lägga ner Frizon till

Den nyvalda ledarduon kunde ha önskat sig en bättre start. EFK stod redan innan detta beslut för en gigantisk kommunikationsutmaning. Nu har den inte blivit mindre! Vad tycker de nya ledarna om detta beslut?

I artikeln tar ledningen bilden av en båt som läcker och behöver repareras. Vilka har tillfrågats om de vill vara med och såga, nita, spackla och måla?

I årsboken som delades ut på kongressen, kan vi läsa om Frizon att ”2017 var ladan nästintill fullsatt på lördagskvällen”. Någon total brist på besökare verkar evenemanget inte ha haft.

Om midsommarveckans Torpkonferens skulle få skära ner sitt omfång med några dagar, för att frigöra resurser till förmån för ungdomsfestivalen Frizon, så skulle nog det beslutet vara lättare att förstå för rörelsen.

Torsten Åhs, Åkersberga

Fler artiklar från Debatt