28 september 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Kristna värdepartiet: KD sviker principer – väljarna sviker KD

Att förvänta sig trohet när man själv inte är trogen är naivt som bäst, skriver Roland Ohlsson, en av grundarna till Kristna värdepartiet.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Lennart Sacrédeus uppmanar i sin debattartikel i Dagen till trohet till Kristdemokraterna, vilket mest troligt föranleds av Dagens nyligen publicerade undersökning som visar att bara drygt 10 procent av de som identifierar sig som kristna har tänkt rösta på KD. I stället för att som parti visa trohet mot kristna värderingar begär man de kristnas trohet till partiet.

Läs mer: Stor undersökning: Så röstar de kristna väljarna

Sacrédeus jämför bland annat trohet till KD med trohet till en kyrka eller en familj och blandar på så sätt äpplen och päron. Ett politiskt parti är en helt annan sak. Men även om vi skulle godta jämförelsen kan vi inte hålla med om Sacrédeus slutsatser. Om en församling som kallar sig kristen verkligen har övergett kärninnehållet i kristen tro och lära, vad finns det då för anledning för en troende att stanna kvar där? Självklart ska man försöka reformera inifrån först, men när detta inte går får man ta steget vidare för att rädda sin själ.

Kristna Värdepartiet bildades till följd av att Kristdemokraterna hade övergett sin grund, och ligger därför betydligt närmare den vision som Lewi Pethrus hade när han bildade partiet. Sacrédeus hyllar kristdemokratisk ideologi, vilket han gör rätt i, men problemet är att han tar för givet att det är KD som bäst förvaltar denna ideologi.

”Den kristet förankrade äktenskapssynen” nämns också i artikeln. Frågan är då ifall vi läser samma version av KD:s partiprogram, eftersom jag ser följande: ”Kristdemokraterna förespråkar en civilrättslig registrering som är lika för hetero- och homosexuella par.” Detta är svårt att få att stämma med Bibeln. Utöver könsneutralt äktenskap så har de även demonstrerat i Prideparaden, med Ebba i fronten, samt röstat in i partiprogrammet att homosexuella par ska få adoptera.

Läs mer: Vad är Kristna värdepartiet?

Även "principen om livets okränkbarhet allt från befruktningen till den naturliga döden" tas upp i artikeln. Hur jag än försöker får jag inte ihop det med partiprogrammets formulering "kvinnan ska ha rätt att, i enlighet med lagstiftningen, fatta sitt eget beslut om abort under graviditetens första del". Mest troligt beror det på att det inte går att få ihop.

Man kan inte stå bakom fri abort till vecka 18, införa abortturism, och anse att skattebetalarna ska betala för aborter, och sedan hävda att livet är okränkbart från befruktning! Det är märkligt att KD, som har kristna rötter, är liberalare i abortfrågan än SD, som har nynazistiska rötter. Hur detta kunde ske kan man bara gissa.

Sacrédeus trycker även på KD:s barnpolitik, och pratar om starka familjer. Emellertid fick KD bara 50 procent av maxpoängen i en barometer gällande just familjepolitik, vilket var lika mycket som Medborgerlig samling, och lägre än SD, medan Kristna Värdepartiet fick 100 procent i samma barometer (powertoparents)!

Precis som Lennart skriver så vill man inte svika sin hembygd vid minsta motgång eller bakslag. Problemet när det kommer till KD har aldrig varit det, utan att KD har svikit sina principer och sina kärnväljare. Att förvänta sig trohet när man själv inte är trogen är naivt som bäst.

Till skillnad från KD värnar Kristna Värdepartiet äktenskapet och de oföddas rättigheter. Och vi går inte i prideparader. Ifall detta skulle ändras om 50 år, så hoppas jag innerligt att medlemmarna överger oss och startar ett nytt parti. I ett sådant framtidsscenario hoppas jag också att kristna inte ska rösta på Kristna Värdepartiet av lojalitet, utan rösta på sitt samvete, rösta med hjärtat och rösta och i enlighet med den grund som både KD och KV hade när de bildades.

Roland Ohlsson, styrelseledamot Kristna Värdepartiet

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar