Debatt

Josef Togan: Be om ursäkt för er sketch, SVT

SVT har medgett att deras sketch blev en onödig provokation men vi vill att de ger en riktig ursäkt åt personerna de har sårat, skriver Josef Togan.

Demonstrationen var ett sätt för oss att sätta ner foten för Honom som är vårt liv: Herren Jesus Kristus som älskar alla ovillkorligt, skriver Josef Togan.
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Som kristna är vi vana vid att hånas, vi är vana vid glåpord. Vi är vana vid att det som är heligt för oss släpas i smutsen och förlöjligas av människor som inte förstår, som inte delar våra övertygelser. Det har hänt många gånger i historien. Faktum är att den äldsta avbildningen av Jesus Kristus är en bild av en åsna som hänger på ett kors. Den har hittats bland klottret i det gamla Rom, en graffiti­teckning som är 1 800 år gammalt. Redan då hånades och förföljdes vi kristna. Och det fortsätter i dag – senast med SVT:s hånfulla sketch. Det som de kallar för humor.

Vi kristna svarade inte med våld för 1 800 år sedan, och det gör vi inte heller idag. Vi utfärdar inga fatwor mot SVT, vi kastar inga bomber, vi skickar inga terrorhot. Vi kräver heller inte att yttrandefriheten ska inskränkas. Många av oss har flytt ifrån förtryck, och vi vet vad diktatur innebär. Vi är här för att vi vill leva i en demokrati. Därför säger vi inte att SVT borde stängas ner, eller att polisen ska kasta dessa så kallade komiker i fängelse.

Men vi säger detta: Bara för att man har rätt att säga vad man vill i det här fantastiska landet, betyder det inte att det är rätt att säga vad som helst. Bara för att det inte är förbjudet i lag att håna, betyder det inte att det är något som en anständig människa bör göra – och ännu mindre ett beteende som är värdigt Sveriges största mediebolag. SVT har makten att håna och förlöjliga oss kristna, men det betyder inte att det är rätt att göra det.

Det SVT har gjort är inte olagligt – men det är oetiskt och omoraliskt. Det är kränkande och sårande. Det är att dra det som många håller för heligt i smutsen.

Sverige är ett sekulariserat land, och det kan vara svårt för en del att förstå vad det är att se något som heligt. Den bästa jämförelsen är den kärlek som vi har till våra föräldrar eller våra nära och kära. Vi älskar dem, vi hedrar dem, vi respekterar dem. När vi lever tillsammans i ett samhälle är det självklart att vi visar varandra respekt. Därför hånar vi inte varandras föräldrar, och vi smutskastar inte varandras familjemedlemmar. Även om lagen inte hindrar oss från att göra det, även om polisen inte skulle ingripa, så vet vi helt enkelt – om vi har någon hyfs i oss – att man inte beter sig så. Vi vet att det är fel och oanständigt.

Kränkningar sliter sönder samhället och det skapar splittring och vrede. Författaren Göran Rosenberg har skrivit: "Ord är också handlingar, ibland brutala handlingar som kan bryta ner människor, och om inte döda dem, så såra dem för livet."

Många av oss som demonstrerade mot SVT (Dagen 29/8) har anhöriga som flytt från religiös förföljelse. Vi känner människor som har blivit slagna, våldtagna och mördade för sin kristna tro. Deras tro var helig för dem, och de förblev trogna mot Kristus ända in i döden. Martyrerna gav sina liv för det som SVT hånade. Det är ett slag i ansiktet på dem, och på alla oss som är söner och döttrar till martyrerna från Svärdets år, Seyfo 1915.

SVT har med sina ord kränkt oss och hånat det som vi ser som heligt. Deras ord har skadat och slitit sönder, och vi ville med demonstrationen markera att det här inte är okej. Vi kräver inte polisingripanden eller lagstiftning, men vi vill att SVT ber om ursäkt – att de ber oss och alla andra som de hånat om ursäkt. Att de visar att de förstå den skada som deras ord har gjort. Kristendomen är idag den mest förföljda religionen i världen.

Fler kristna än någonsin sitter i fängelse eller avrättas för sin tro runt om i världen. De lider för att deras tro är helig för dem, för att Jesus Kristus är helig. Och detta heliga, tycker SVT – den svenska televisionen, som är finansierad av skattepengar – att det är lämpligt att man driver med? Det är inte olagligt – men det är oanständigt, omoraliskt och en utstuderad elakhet.

Demonstrationen var ett sätt för oss att sätta ner foten för Honom som är vårt liv: Herren Jesus Kristus som älskar alla ovillkorligt.

Vi vill också vara en röst för dem som sitter isolerade, ensamma och traumatiserade i det här landet. De som trodde sig ha hittat ett andrum i Sverige men som nu blir hånade och slagna i ansiktet när det allra dyrbaraste och heligaste dras i smutsen.

Det är en skyldighet för oss att sätta ner foten när vår Herre Jesus Kristus hånas, när man förlöjligar korset – det kors där Kristus visade mänskligheten den störta kärleken. Och det är en skyldighet för oss att vara trogna mot Jesus och de minsta: de marginaliserade som han identifierar sig själv med.

SVT har medgett att sketchen var en onödig provokation men vi önskar att de ger en riktig ursäkt åt de människor som de med sitt "skämt" har sårat.

Vi ber för vårt älskade land Sverige och medarbetarna inom SVT: Vi hatar er inte men det ni har gjort har sårat oss djupt. Vi ser fram mot en ljus framtid i Sverige och ett klimat med ömsesidig respekt och förståelse.

Fader Josef Togan, församlingspräst i Syrisk-ortodoxa kyrkan

Läs även: Facebook tog bort SVT-klippet: Var hatbrott

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig