23 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Alf Näslund: Hög tid att utlandskyrkan tar hand om sina präster

Att vissa utlandsförsamlingar växer lavinartat borde väcka till eftertanke.

När man senast tillsatte en chef för Svenska kyrkan i utlandet valde man en högavlönad revisor, utan teologisk utbildning eller kunskap. Bara ekonomi för ögonen. Hans första uppgift blev att sälja bort fastigheter med värdefull placering, byggnader som kyrkan fått som gåva. Och att sälja med en otrolig ekonomisk vinst. Samtidigt som församlingsmedlemmarna blev husvilla.

Svensk personal – framförallt mycket omtyckta – i Costa del Sol, Spanien, har sagts upp på grund av att kyrkan inte kan lösa det praktiska problemet med deras socialförsäkringar på ett smidigt sätt. Obegripligt!

Att vissa utlandsförsamlingar växer lavinartat borde väcka till eftertanke. Här har prästerna byggt upp och skapat en gemenskap, som man inte finner någon annanstans. Vi talar om svenska medborgare, som är medlemmar i Svenska kyrkan och betalar kyrkoskatt. Flertalet verkar utomlands och är bosatta där. Svenska kyrkan har blivit den naturliga samlingspunkten för oss. Här upplever vi gemenskap, trygghet och får svar på många av livets frågor. Vart annars söker man sig i ett samhälle som blivit så digitaliserat?

Att säga upp dem som skapat en sådan institution är obegripligt. Att Svenska kyrkan inte ser vad som händer i omvärlden är förvånande. Man borde inse att genom utlandskyrkan förstärker man sin profil gentemot svenska medborgare. Dessutom kan man från församlingarna i utlandet hämta inspiration och inleda värdefulla kontakter. Det är hög tid för ledningen av Svenska kyrkan att ta hand om sina präster och medlemmar i omvärlden.

Alf Näslund, Nueva Andalucia, Spanien

Fler artiklar från Debatt