Debatt

Det finns ingen feel good-ockultism – vi behöver vakna

Ewa Gustafsson och Gunilla Svensson: Vår uppgift är att hjälpa människor se Jesus. Det försvåras om man inte drar en tydlig skiljelinje mot ockultism.

I en debattartikel i Dagen vänder sig fem skribenter mot kritiken av de Harry Potter-­utställningar som anordnas av Svenska kyrkan. Vi har inte varit på de omnämnda utställningarna. Vi tror inte heller att det bor demoner i varje buske. Den kritik vi har gäller inte dem som längtar efter att finna vägar för evangeliet och på olika sätt nå människor. Vi kan bara möta människor där de är – så gjorde Jesus.

Under Jesu tid fanns en stor och populär teater i området vid Sipporis, i Galiléen. Kan vi leka med tanken att Jesus och lärjungarna gick dit? På flera ställen talar Jesus om de religiösa ledarna som hycklare. Det är egentligen benämningen på de masker som användes av skådespelare för att spela olika roller. Kanske tänkte Jesus på skådespelen när han såg de falska ledarna. Paulus mötte även folket på Areopagen, vår tids Facebook, där man ägnade ”all sin tid åt att tala om och lyssna till det som var senaste nytt” (Apg 17:21).

Man kan hitta anknytningspunkter till kristen tro och tankar om gott och ont lite varstans. Filmen ”Den gröna milen”, blev öppningen för en tonårsmamma att bli frälst. Kyrkan gick hon inte till. Däremot gärna på bio för att se en film. Underbart.

Vår fråga är om det ändå inte finns bra eller mindre bra "sjöar" att dyka i. Ska vi alltid söka efter minsta gemensamma nämnare? Vi har tittat på filmer om Harry Potter och sett fantasyserier. Vi har bjudit in ungdomar till våra hem och delat deras värld. Jesus är stor nog för att tåla det. Det är inte heller det som är frågan.

Nej frågan är varför det i våra öron ljuder en liten besserwisserton mot oss som inte vill blanda in ockultism i vår vardag. Vi som ber med människor till befrielse som har snärjts i demoniska rep. Vi som sett ögon som blivit blinda av onda angrepp, förvandlas och bli friska och seende igen. Vi längtar efter en profetisk skärpa, både i våra gudstjänster och i vardagen. En känslighet för den helige Andes minsta viskning. ”Där profetia icke finnes, där bliver folket tygellöst”, står det i 1917 års bibelöversättning av Ords 29:18. ”Utan uppenbarelsen går folket vilse”, samma vers i Folkbibeln. En smutsig bägare kan aldrig ge rent vatten.

Vi vill se människor bli befriade som sysslat med spådomar och tarotkort för att söka vägledning. Vi vill ge dem kunskapens ord, profetisk vägledning i våra möten och i våra hem. Vi har sett vad häxdoktorer och magiker kan göra. Inte bara i Afrika, Sydamerika och Asien utan i vårt eget Europa och Sverige. Den ockulta världen är inte fantasy. Den är verklig med rötter hos honom som startade upproret mot Gud. Han som hatar människor skapade till Guds avbild. Han som bara vill förföra och förleda.

Artikelförfattarna hävdar: ”I botten ligger också en extremt dualistisk kosmologi, som placerar allt i världen under antingen Gud eller djävulen där den mänskliga sfären förkrymps. Ofta resulterar detta i världsfrånvändhet.” Det är ett för oss märkligt påstående. Jesus säger själv i Matteus 6:24 att vi inte kan tjäna två herrar. ”Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre, eller hålla fast vid den ene och förakta den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon”. Versens uppbyggnad gör att centrum och betoning ligger i att älska och hålla fast vid Gud. Det är grunden för att tjäna honom.

Det finns inget limbo i skapelsen. Vi har fått ett val att tro på Jesus eller inte. Vår uppgift är att hjälpa människor se honom. Det försvåras om man inte drar en tydlig skiljelinje mot ockultism.

Med inspiration av Harry Potter-serien har en stor mängd böcker getts ut, bland annat ”Harry Potter - A journey through a history of magic” som även sålts i Sverige. Den riktar sig till barn och ungdomar och handlar om hur man kan tillgodogöra sig det magiska. Bokens egen presentation lyder så här (vår översättning): ”Denna förtrollande bok tar läsarna med på en resa genom Hogwarts läroplan, inklusive örtkunskap, försvar mot de mörka konsterna, astronomi, spådom och mycket mer. Upptäck sanningen bakom hur man skapar de vises sten. Lär dig allt om alrunan och drakar, upptäck vad häxor egentligen använde sina kvastar till. Den perfekta gåvan för blivande häxor och trollkarlar och alla Harry Potter-fans.”

Visst, några kanske ler åt detta, andra kanske avfärdar det som nonsens. Vi påstår inte att bokens innehåll fungerar. Däremot riskerar våra sinnen att trubbas av. Skiljelinjen mellan fantasi och det ockulta blir luddig.

Men det finns inga vita häxor, det finns ingen god djävul. Det finns ingen feel good-ockultism. I stället för att vaggas till sömns behöver vi vakna upp.

Ewa Gustafsson, förkunnare

Gunilla Svensson, föreläsare

Läs också Debatt: Gud är mycket större än häxorna i Harry Potter

Fler artiklar för dig