24 september 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Sameh Egyptson: Erdogan vill skapa ett islamskt kalifat

Turkiets president Erdoğan vill skapa ett neo-osmanskt kalifat, bland annat genom att skicka imamer till svenska moskéer, skriver Sameh Egyptson.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Nyligen spreds en film på sociala nätverk där Turkiets legosoldater sköt kurdiska krigsfångar och kallade dem för svin, ett skällsord som används endast om icke-muslimer. Samtidigt spreds en film där en statlig turkisk imam uppmanade: "Lämna inte någon sårad kurd vid liv ... Ta inga kurdiska fångar, förinta dem från bergen, städerna och byarna. Ha era vapen skarpladdade, låt ingen av dem komma undan." På sitt twitterkonto hyllade Erdoğan nyligen även sina soldater i Syrien. Han kallade dem för "den muhammedanska militären".

I samband med invasionen i norra Syrien har president Erdoğan hotat med att översvämma Europa med flyktingar om han inte får utvidga sitt inflytande i Mellanöstern. Erdoğan har samtidigt skärpt tonen mot Europa. I ett tal sa han: ”Kampen mellan korset och halvmånen har börjat.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vill skapa ett neo-osmanskt kalifat i stället för det gamla som upplöstes efter första världskriget. I sina senaste inlägg på Twitter kräver Erdoğan en ny världsordning. Han skriver: "Världen är större än de fem [vetoländerna]. Det är dags att förändra våra tankar, institutioner och lagar."

Han har även beskrivit vilka områden hans tänkta kalifat ska ha inflytande över: ”Vi kan inte vända ryggen till Syrien och inte heller kan vi vända ryggen till Palestina, Libyen, Pakistan, Afghanistan, Arakan [gammalt begrepp för ett turkisktalande land], Turkestan och Turkmenistan. Precis som vi inte kan ignorera Irak och Iran, kan vi inte ignorera någon geografisk region i Asien. Alltifrån från Azerbajdzjan till Kazakstan, Uzbekistan till Turkmenistan, Kirgizistan till Krim.”

Erdoğan talar numera inte om nationalstaten Turkiet och medborgarstatus som grund utan om en "ummah" (kalifatet), där den religiösa tillhörigheten är grunden. Han talar om gradvisa strategier för att förverkliga den framtidsvisionen. Han skriver: "Vi måste röra oss med ett enat hjärta och med en enad hand i frågor som rör ummahs överlevnad. När vi hanterar frågor som hotar framtiden för den muslimska världen och mänskligheten som helhet, får vi inte tillhandahålla kortvariga fördelar för medel- och långsiktiga gemensamma intressen."

Läs också: Är islamisering ett hot mot Sverige?

Erdoğan betraktar moskéerna som det politiska navet i samhället: "Att omvandla våra moskéer till platser där man endast tillber är den värsta möjliga handlingen". Enligt honom har profeten Muhammed satt reglerna för moskéns roll i samhället när de var grunden för den islamiska gyllene tiden. Erdoğan uppmuntrar till byggandet av moskéer och anser att när böneutropen ekar betyder det att det är ett muslimskt land. Han skriver: "Oavsett var en kupol och en minaret finns, och oavsett var våra böneupprop ekar på himlen, är denna plats utan tvekan ett islamiskt land." Erdoğans moskéer finansieras av svenska skattebetalare. För två år sedan avslöjades det att nio församlingar i Sverige som även får statsbidrag har imamer utsända och betalda av turkiska staten. Det avslöjades också att Turkiet kartlägger regimkritiker och att turkiska moskéer i Sverige är inblandade. Utöver kartläggningen avslöjade Sveriges Radio att hatiska budskap predikas i dessa moskéer. Erdoğans långa armar når långt tack vare svenskarnas skattemedel.

Kommer demokrater i Europa att göra samma misstag som de en gång gjorde när de litade på Hitler i München 1938? Kommer svenska myndigheter att fortsätta finansiera Erdoğans maktanspråk genom moskéer i Sverige? Politiker måste finna vägar för att skydda demokratin. Om de misslyckas undergrävs förtroendet för dem, politiken och demokratin. Lita inte på Erdoğan och sätt stopp för honom innan det är försent.

Sameh Egyptson, doktorand i interreligiösa relationer vid Lunds universitet

Läs också ”Shiamoskén i Järfälla är Irans förlängda arm i Sverige”

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar