Debatt

Arvid Jaans: SD:s nej till sänkt abortgräns är populism

Att Sverigedemokraterna genom alla år varit ett parti som kraftigt gått emot strömmen tror jag knappast har undgått någon. När det senare har visat sig att man har haft rätt i mycket har det självklart gett dem en trovärdighet som är väldigt stark i vissa frågor. Därför är det här någonting nytt att SD nu viker ner sig och inte längre vill sänka abortgränsen.

Det är helt tydligt att det inte handlar om någonting annat än att fila bort en kant som skaver gentemot det så kallade etablissemanget och i förlängningen underlätta samarbete med KD och M. Det är alltså inte ett förslag som man har kommit fram till genom att titta på forskning. Det här handlar om dålig populism helt enkelt. Det är sant att abortfrågan har varit ett sänke för SD, men det beror främst på att Jimmie Åkesson i debatter inte har ägt frågan på ett trovärdigt sätt.

Det här är en fråga där SD åter igen hade kunnat visa att man hade rätt. Gränsen för när man kan rädda för tidigt födda barn börjar nämligen mer eller mindre flyta ihop med den sista veckan man tillåts göra abort, vilket ju leder till ett stort etiskt dilemma.

Att SD nu byter fot, när man dessutom sagt i alla år att man strävar efter att få ner aborttalen, gör detta till en mycket illa dold populism. Jag har i alla fall väldigt svårt att se hur 18 veckor i stället för 12 ska kunna leda till färre aborter.

Nu kanske det är många som tyckt att SD har stuckit ut med att förespråka en 12 veckors abortgräns. Det är dock fel om man ser det i ett större perspektiv än ankdammen Sverige. I jämförelse med övriga Europa är det Sverige som har stuckit ut med en sen abortgräns.

Alla våra nordiska grannländer har fri abort till vecka 12 och i Europa är det bara Sverige, England och Holland som har ungefär samma veckogräns. Tyvärr ser jag det här som första steget i att sälja ut SD:s konservativa ideal på ett liknande sätt som Kristdemokraterna har gjort.

Arvid Jaans, Borlänge

Läs mer SD överger sin tidigare linje om abort och samvetsfrihet

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig