01 oktober 2020

En tidning på kristen grundDebatt

Tvinga inte oss över 70 att stanna inne

Ta promenader, titta efter vårtecken och samtala om något annat än corona, skriver Ingegärd Malmberg Bohlin.

I artikeln "Stanna hemma – det kan rädda andras liv" i Dagen ger läkaren Emmanuel Bäckryd kommentarer och viktiga råd om hur vi ska förhålla oss till den uppkomna situationen i coronavirusets kölvatten. Det är ju råd som för de allra flesta av oss är välkända och tillfullo har stor förståelse för och respekterar. Vad det gäller råd till alla oss över 70, tycker jag nog att man bör ha lite nyanser i den karantän vi rekommenderas. Bäckryd säger "gå inte ut alls om du är över 70 år."

Min man och jag bor på landet, vi har inga allvarliga sjukdomar, vi är vana att röra oss ute varje dag. Vi går skogspromenader eller vandringar på byvägarna runt omkring. En sådan promenad har vi varit ute på i dag. Vi träffade en kvinna på 69 år som vi höll rekommenderat avstånd till.

Läs mer Läkare: Stanna hemma – det kan rädda andras liv

Jag har stor respekt för Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell och de föreskrifter som lämnas därifrån. Men, man slutar inte tänka när man fyllt 70 år.

Jag förstår att man inte ska delta i folksamlingar eller söka sig till köpcentra. Det är en solidaritetshandling som är alldeles självklar. Men det är något annat att säga att personer över 70 över huvud taget inte får gå ut.

Jag har arbetat som distriktssköterska och skolsköterska där jag gett mycket hälsoråd i hela mitt liv. Mitt råd till alla över 70 som är friska och kan gå ut i naturen eller på folktomma gator:

Ta promenader.

Håll avstånd till varandra.

Samtala om något annat än corona.

Titta efter vårtecken och prata om vad ni ser.

Naturligtvis måste vi hålla oss informerade om det som händer just nu, men vi kan inte låta detta uppta hela vår värld. Vi måste överleva psykiskt, få andra intryck, samtala med varandra och byta erfarenheter. Begreppet "sunt förnuft" är svårt att definiera, men sans och balans i tolkningen av rekommendationerna till oss 70-plusare, får vi nog stå för själva.

Det är inget bra eller nyanserat hälsoråd att förbjuda alla oss en promenad, som känner det som en livsnödvändighet att komma ut. Kanske just det är viktigare nu än någonsin.

Ingegärd Malmberg Bohlin 

Läs mer Kyrkorna till ministern: Vi vill vara en resurs

Fler artiklar