Debatt

Coronakrisen ger ett gyllene tillfälle att vittna om Jesus

I kristider börjar människor söka Gud ännu mer än de gör vanligtvis. Coronakrisen är inget undantag. Du och jag kan nå andra med Jesus, skriver debattörerna.

Det är lätt att känna modlöshet över den pandemi som pågår, men vi tror faktiskt att 2020 kommer vara ett fantastiskt år för Guds rike. Vår främsta uppgift som Jesu efterföljare ges oss i Matteusevangeliet 28:18–20. Vi ska gå ut och göra alla människor till lärjungar. Detta är ingen önskan eller uppmaning, det är en befallning som vi inte kan bortse från bara för att världen och vardagen skakar.

Vi är inte kallade till vardag. Vi är kallade till att sprida Jesus, med eller utan kyrkobyggnad. Vi kan inte ställa in, vi måste ställa om. Och med glädje kan vi se att kyrkorna gör det.

Våra flöden i sociala medier fylls ständigt av livesända gudstjänster, livesända barngrupper, digitala hemgrupper och gudstjänster utomhus. Vittnesbörd byter av varandra där vi får bevis på att Jesus inte har isolerat sig i karantän utan är lika verksam som för två månader sedan.

När vår normala tillvaro skakas och vi backar tar Jesus steg framåt, och vi måste be honom om mod att följa efter.

I kristider börjar människor söka Gud ännu mer än de gör vanligtvis. Coronakrisen är inget undantag. I vår podcast Jesusfolket har vi gett flera exempel på hur allt fler verkar hungra efter evangeliet. Internetevangelister kan rapportera att intresset för deras material och hemsidor har ökat massivt. Det nystartade Alpha Online har sett väldigt många intresserade. Google-sökningar på ”bön” och ”Jesus” når rekordnivåer.

Pandemin orsakar mycket smärta och lidande, vi ska inte framställa den som något gott. Men påskens budskap som vi nyligen har fått uppmärksamma är att lidande kan leda till härlighet. Genom att vår bräcklighet, oro och dödlighet synliggörs i kristider blir människor mer mottagliga för evangeliets fantastiska budskap.

Därför är detta ett gyllene tillfälle för evangelisation. Men hur går vi till väga? Hur gör vi för att hålla kyrkans portar lika vidöppna som alltid, när regeln just nu är att stänga alla dörrar man ser? Hur möter vi folk med lika välkomnande famnar som alltid, när alla drar sig från fysisk kontakt?

Till att börja med måste vi inse att kyrka inte är en byggnad. Kyrka är varken predikstolen, de hårda bänkarna med dynor i märkliga färger eller köket med raket-diskmaskiner. Det är inte plankorna i golvet, listerna på väggarna eller takpannorna.

Vi är kyrka. Det här betyder att var vi än är, hur många vi än är och när vi än samlas med Jesus i centrum, där är kyrkan. Och det borde också betyda att kyrkan inte kan stängas. Kyrkobyggnaden kan stängas, absolut. Men kyrkan, som är vi med vår Herre i spetsen, kan inte stängas.

Vårt råd till församlingar som prövar sina vingar på Internet är att inte bara försöka replikera det ni vanligtvis gör när ni kan mötas fysiskt. Nyttja nätets fantastiska förmågor att nå ut vitt och brett. Använd sociala medier strategiskt, anpassa formatet efter vad som fungerar bäst på just den plattformen och håll budskapet kort och kärnfullt.

Sociala medier fungerar mycket bra när det gäller att predika med megafon, men det är sällan optimala verktyg för samtal. Alpha Online är populärt just nu för att det erbjuder öppna, enkla samtal om tron där kritiska frågor är välkomna. Församlingar som enbart streamar gudstjänster likt tv-program behöver hitta sätt att skapa mötesplatser för dialog och interaktion.

Situationen kan förändras snabbt, men än så länge har vi förmånen av att kunna ses i mindre grupper. Ta vara på det! Att ses fyra-fem stycken med Jesus i centrum kan säkert hjälpa den som har svårt att hålla fokus eller få det att kännas på riktigt när man firar gudstjänst på skärm. Naturligtvis ska vi vara noga med att tvätta händerna, avstå från kramar samt be sjuka, äldre och riskgrupper att stanna hemma.

Eftersom många äldre riskerar att bli väldigt ensamma, samtidigt som en hel del är ovana vid internet, har många församlingar tagit initiativ till att ringa och hjälpa sina medlemmar som är över 70 år. Fortsätt med det och expandera till äldre utanför församlingen! På ålderns höst är det mycket vanligt att man grubblar över Gud och vad som händer efter döden.

Ta även tillfället i akt att nå ut till dina grannar! Skänk bort kristna böcker så att de har något att läsa i karantänen, bjud på en kopp kaffe eller arrangera en utomhusbio för kvarteret (med avstånd mellan solstolarna förstås). Sök Andens ledning och använd den kreativitet som universums Skapare har gett dig. Det här är ett tillfälle när vi får experimentera som lärjungar på 2000-talet!

I Apostlagärningarna 19:9–10 läser vi om hur Paulus förkunnade evangeliet i en offentlig hörsal varje dag i två år. Resultatet blev att hela mindre Asien hörde talas om Jesus. Vad är din hörsal? Var kan du berätta om vad Jesus har gjort i ditt liv och för vilka? Tänk vilket förvandlat land vi kommer att få om alla som följer Jesus ställer sig den frågan och handlar efter svaret!

Micael Grenholm, pastor

Sarah Grenholm, pastor

Julia Magnusson, gymnasieelev

För podcasten Jesusfolket

Fler artiklar för dig