Debatt

Henrik Steen: Digitalisering riskerar göra att kyrkan jagar kändisskap

Digitaliseringen kan göra så att vi anpassar oss till världens system av kändisskap och bygger in strukturfel i den globala kristna rörelsen, skriver Henrik Steen.

De senaste månadernas kris har på ett djupt sätt påverkat församlingars liv och verksamhet, som Carl-Henric Jaktlund är inne på i sin krönika "Äntligen kan vissa pastorer få predika mindre" (3/6). Vi är många som funderar på hur vi kan både förkunna och träna framtidens förkunnare på bästa sätt. Församlingslivet i våra kyrkor fungerar inte som vanligt. Allt fler ledare använder olika former av digital kommunikation­ för att ge undervisning och uppmuntran. Som en meme jag nyligen såg om coronapandemin: "Det gick en vecka, sen blev vi alla tv-evangelister".

Digitala verktyg och sociala medier gör det möjligt för oss att nå ut med budskapet om Jesus på nya och kreativa sätt. Detta ska vi göra allt vi kan med. Paulus som missionär visade vägen genom att finnas på torget i Aten och möta människor där de var, inte där han tyckte att de borde vara (Apg 17:17).

Samtidigt behöver vi nu tänka ordentligt på vad som händer med budskapet när mediet förändras. Gud sände Jesus som människa och skickade inte bara ett brev från himlen om sin kärlek. Mediet är en del av budskapet.

Vi som är ledare behöver också fundera på hur vår digitala värld påverkar vår självbild som ledare.­ Hur påverkas vi i en tid av kändis­­kultur där många vill sätta föredömen på högre piedestaler än någonsin?

Vår tid och kultur påverkar oss kanske mer än vi vill erkänna. För många av oss blev det en ordentlig kris när Bill Hybels avslöjades häromåret. Den pastor som lärt många av oss själva innebörden av "transparent och äkta ledarskap" hade själv inte rent mjöl i påsen. För andra blev det omtumlande när Marty Sampson som skrivit och lett många av Hillsongs allra mest kända lovsånger förra året verkade lämna kristen tro. Många är de kändisledare som snubblat, men i vår tid blir detta mer uppmärksammat än någon gång tidigare.

Läs också Pastorn Bill Hybels sexbrott ledde till hans fall

Men kanske vi också behöver fråga oss om det är rimligt att en pastor i Chicago och en lovsångsledare i Sydney eller andra individer har sådan påverkan över huvud taget. Bygger vi en sund andlighet när några får bära en börda av att vara föredömen för miljoner? De flesta av oss känner inte dem personligen. Men de är kristna kändisar. Och det är smärtsamt för oss när våra hjältar faller.

Kanske är det inte bara några individers personliga problem som avslöjas? Kanske anpassar vi oss till världens system av kändisskap och bygger in strukturfel i den globala kristna rörelsen?

Vi som ledare måste fråga oss själva vad vi drömmer om. Är vårt mål att streama våra gudstjänster­ in i massor av hem? Kanske multisite-kyrka är framtiden så att några av våra bästa kommunikatörer kan predika eller leda lovsång för många så som LifeChurch med Craig Groeschel bygger församling? Eller är vår dröm att träna många kommunikatörer som får predika i många hem och kyrkor? Kanske predikningarna och lovsången blir "sämre" än om de bästa får göra det själva, men i längden får vi både sundare och fler ledare och församlingar. Jag brukar hålla med Carl-Henric Jaktlund i det mesta han skriver, och Groeschel är ett stort föredöme på många områden, men på detta viktiga område är jag tveksam. Förkunnelse handlar inte bara om kvalitet på retorisk talang utan om att tala utifrån att leva ett liv som levs nära och äkta.

Denna märkliga utveckling har varit på gång i många år men nu när vi nästan bara kan använda digitala plattformar prövas både våra församlingar och våra motiv och drömmar. Och vi som ledare har ett ansvar för hur vi bygger församlingar, och vilka föredömen vi ger till våra yngre ledare. Är drömmen ett klipp av lovsång eller predikan som blir viralt? Eller den enkla lärjungen som tjänar Jesus bortanför strålkastarna och bekräftelsen på sociala medier?

Det kanske är så att denna kris tvingar oss att mer än någon gång förut göra hemmet till möteslokal. Tänk om vi som församlingar kan se möjligheterna att träna och skapa utrymme för fler ledare än någonsin! Tänk om det vi tar med oss in i framtidens församling inte bara är ny kunskap om hur vi marknadsför oss i en digital värld, utan också hur vi utrustar många fler till lärjungaskap och ledarskap i vardagen!

Henrik Steen, kursföreståndare Bibelskola Livskraft

Läs mer Äntligen kan vissa pastorer få predika mindre

Fler artiklar för dig