30 november 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Förre Knutbypastorn: Knutby behöver en fristående haverikommission

Såret från Knutby är fortfarande för öppet och beröringsskräcken för stor för att en haverikommission från Pingst ska ha något värde, skriver Peter Gembäck, före detta pastor och föreståndare för Knutby Filadelfia.

###
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Tyvärr har det de sista dagarna blivit en debatt om Knutby. Den började med Peter Halldorf som uttalade sig om bibelsynen i Knutby (18/6). Det väckte reaktioner från alla möjliga håll. Många kände sig kränkta och kön verkar lång med alla de som säger vad som har hänt i Knutby och att det minsann inte har med dem att göra.

Min fundering blir: Vet ni vad som hände i Knutby? Har ni någon annan kunskap än det som sägs och informerats om genom mediers ögon? Tidningen Dagen skrev den 14 januari på ledarplats att Pingst behöver tillsätta en haverikommission. Då tyckte jag att det lät som en bra idé. Det gör jag inte i dag.

Det jag insett är att Pingst, och många med dem, känner sig alldeles för hotade för att en sådan kommission skulle ha något värde. Jag tror tyvärr inte att resultatet från en sådan kommission skulle ge trovärdiga svar. Såret från Knutby är fortfarande för öppet och beröringsskräcken för stor.

Under alla år av mediebevakning och ifrågasättande av oss i Knutby har det hänt ett fåtal gånger att jag fått frågan om hur våra tankar och teologi kring ”Kristi brud” såg ut. Det är färre gånger än vad jag kan räkna på min hand som jag behövt ge svaret. Det säger mig något. Många tror sig veta saker som de inte vet.

Läs mer Pingst behöver tillsätta en haverikommission om Knutby


Min önskan är att en instans, vet inte vilken, kanske Sveriges kristna råd eller ett akademiskt forskningsprojekt, tillsätter en kommission som forskar i vad som gick snett i Knutby. Vad är Pingsts ansvar, vad är ledarskapet i Knutbys ansvar, hur mycket har Trosrörelsen påverkat? Jag är inte rädd för sanningen. Tvärtom, jag söker den. Jag vill ta mitt ansvar.

Jag vet att det kanske känns fattigt att bara få ett förlåt så här, men jag vill be om förlåtelse till alla pingstvänner och andra troende som på ett eller annat sätt farit illa på grund av det som hände i Knutby. Förlåt!

Peter Gembäck,

före detta pastor och föreståndare i Knutby Filadelfia

Läs mer Peter Halldorf: Fundamentalism finns på fler håll än i Knutby

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt