24 januari 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Frida Park: Frågan är alldeles för viktig för att slarvas bort, Kajsa Ekis Ekman

Svar direkt: Misstagen begränsar sig inte till att handla om felöversättning.

Först det jag och Kajsa Ekis Ekman är överens om. Den högerpopulism som fått fäste i vissa kristna kretsar behöver analyseras, och av oss som kan, bemötas och bekämpas. Jag hade kanske inte valt samma exempel som Ekis Ekman för att visa på allvaret i att kristna ger både stöd och röster till representanter vars politik i flera avseenden står i strid med Jesu budskap om dessa mina minsta. Det är exempelvis uppseendeväckande att kristna väljer att blunda när Donald Trump skiljer flyktingbarn från föräldrar och inte bara misslyckas att ta avstånd från utan även uppmuntrar högerextrema krafter.

Men Kajsa Ekis Ekmans misstag begränsar sig inte till att handla om felöversättning. I och med användandet av fel begrepp i en text som går ut på att visa på allvaret med dessa rörelser leder felöversättningen till att Stefan Swärd och Sebastian Stakset olyckligt buntas ihop med en rörelse som genomgående beskrivs som bestående av obskyra och näst intill farliga högerpopulister med geopolitiska maktanspråk. Och detta enbart för att deras organisations namn, Heart of Evangelism, påminner om Ekis Ekmans felöversatta begrepp. Det är ett graverande fel. Det i och för sig intressanta resonemanget om tro och kriminalitet som hon nu lyfter utvecklade hon inte alls i sin första artikel.

Ja, det ska erkännas att texten jag skrev innehöll hårda ord. För det ber jag om ursäkt. Det kan bero på att en viss frustration kan uppstå när journalister, den här gången även en framstående sådan, så ofta buntar ihop, misstänkliggör och sjabblar med begrepp och formuleringar när det gäller just kristna. I det här fallet är frågan dessutom alldeles för viktig för att slarvas bort så.

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Debatt