27 november 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Fira jul i öknen

Precis som israeliterna manades att fira högtid i öknen behöver vi nu fira Jesu födelse under begränsade möjligheter, skriver Sven-Olof Johansson.

Karavan i öknen.
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Vi går nu in i advent och snart är det jul. En högtid som vi gärna firar tillsammans med släkt och vänner. I år blir det annorlunda. Pandemin har begränsat våra möjligheter att fira tillsammans som vi brukar. Man kan kanske säga att pandemin har drivit ut oss i öknen, i ödemarken.

I 2 Mos 5:1 läser vi: Därefter gick Mose och Aron till farao och sade: “Så säger Herren, Israels Gud: Släpp mitt folk så att de kan fira högtid i öknen till min ära.”

Det finns en intressant koppling mellan Israels uttåg ur Egypten och vårt julfirande. Det är i och med uttåget som Israel föds som nation. Gud själv kallar Israel för sin förstfödde son: Då skall du säga till farao: Så säger Herren: Israel är min förstfödde son (2 Mos 4:22).

Vi firar jul till minne av Jesus, Guds sons födelse. Israeliterna manades att fira högtid i öknen, trots de begränsade möjligheterna. De var hänvisade helt till sig själva, och till Guds omsorg och barmhärtighet. Nu går vi mot en jul då vi hänvisas till oss själva, till Guds omsorg och barmhärtighet och manas att fira högtid till Guds ära.

Hur gör vi det när vi inte kan träffas och dela julklappar som vi brukar? Ett bra sätt är att skicka en julhälsning till dem man brukar ge julklapp och skriva att man i stället för julklapp ger en gåva till något välgörande ändamål. Så kan vi uppmuntra varandra att i Jesu anda göra gott.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar