30 november 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Dags för KD att byta namn

Det är dags att Kristdemokraterna byter partinamn till “Sjukvårdspartiet”, skriver Gunnar Johansson.

Ebba Busch, Kristdemokraterna.
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Partiledare Ebba Busch, och flera med henne inom Kristdemokraterna, verkar helt ha tappat bort kontakten med partiets rötter. I dag angriper till och med de personer inom partiet som vågar lyfta frågan om abortsituationen i Sverige. Det är ganska obegripligt. Utifrån partiets bakgrund, med alla dess kärnväljare, är det både relevant och naturligt att dessa personer – Lennart Sacrédeus och flera med honom – sätter fokus på abortfrågan i Sverige. Som undertecknad uppfattar deras resonemang önskar de att lyfta frågan om aborter för att om möjligt få oss alla att inse att aborterna måste minska i vårt land. Det betyder inte för den skull att det är en enkel fråga där allt är svart eller vitt, men abortsituationen får tydligen inte ens diskuteras inom KD i dag.

När pastor Lewi Pethrus en gång tog initiativ till bildandet av dåvarande KDS, var det bland annat utifrån abortsituationen i vårt land – en fråga som nuvarande partiledning verkar ha abdikerat helt ifrån. Därför är det dags att partiet i dag byter namn till “Sjukvårdspartiet”, eller något liknande, som är mer relevant utifrån de frågor som partiet driver i dag. Det är att vara mer trovärdig, då man inte längre står upp för det som en gång kännetecknade partiet.

Att ett parti under årens lopp delvis förändras och driver nya frågor är inte alls märkligt. Men att ett politiskt parti mer och mer överger det som var signum och grundfundament när partiet bildades är däremot ett större problem. Framför allt när det inte ens verkar finnas utrymme att få samtala och diskutera sådana frågor. Att det finns många politiker, både kvinnor och män inom KD i dag, som driver viktiga frågor – både på lokalplanet och på riksnivå – är ett välkänt faktum. Men det är också ett faktum att det finns många andra politiker, kvinnor och män, inom samtliga politiska partier som driver samma typ av frågor, eller ganska snarlika, som de KD står upp för i dag. På dessa olika områden är alltså inte KD på något sätt unikt.

Frågan som blir mer och mer aktuell för många kärnväljare i KD inför valet 2022 är följande: Varför ska man som kristen ge sin röst till nuvarande KD som helt verkar ha tappat bort sina rötter i kristen etik, värdegrund och moral? Det tycker undertecknad är en relevant frågeställning, inte minst med tanke på det gungfly och den ideologiska kris som KD tillsammans med sin ledning befinner sig i dag.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt