18 oktober 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Engagera dig i årets kyrkoval

Är du medlem i Svenska kyrkan - engagera dig i kyrkovalet så att inte odemokratiska krafter får inflytande i Svenska kyrkan, skriver Mona Olsson (ViSK).

Medlemmar i kö för att rösta i Kyrkovalet 2017.
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Min bakgrund är högst frikyrklig: söndagsskola i både Baptistkyrkan och Frälsningsarmén, frälst på Torpkonferensen efter en magnifik predikan av Frank Mangs, döpt på Götabro Bibelskola och en tillhörighet i Helgelseförbundet, numera Evangeliska Frikyrkan (EFK). Men numera är min andliga hemvist Svenska kyrkan. Där har jag valt att engagera mig, både som församlingsmedlem och som kyrkopolitiker.

Jag vet att inte alla i denna läsekrets har medlemskap i Svenska kyrkan, men jag vänder mig ändå till er alla med en vädjan om att ta årets kyrkoval på allvar. Över fem miljoner medlemmar har möjlighet att gå till sin vallokal den 19 september för att rösta på vilka som ska styra Svenska kyrkan. Kyrkan som institution är 2 000 år gammal och dit hör alla kristna. Den kommer att stå sig ett bra tag till. Så länge det finns bedjande människor som på det sättet tar ansvar för sina medmänniskor, så finns det hopp.

Om du som medlem i Svenska kyrkan känner att du vill engagera dig genom att stå med på någon lista, så finns det goda chanser till det.

—  Mona Olsson

Men Svenska kyrkan är en parlamentariskt styrd organisation. Jag vädjar till er att inte låta odemokratiska krafter få inflytande. Jag vädjar också till nomineringsgrupperna som tror på en öppen och demokratisk folkkyrka för alla att lägga in en högre växel i detta kyrkoval.

Om du som medlem i Svenska kyrkan känner att du vill engagera dig genom att stå med på någon lista, så finns det goda chanser till det. Nu är hög tid – sista dagen för nomineringsgrupperna att anmäla sina kandidater är 15 april. Ta reda på vad de olika nomineringsgrupperna vill; deras program står ofta på hemsidorna. Eller ring upp deras företrädare! Med den bredd som finns är jag säker på att du kommer att hitta en grupp som överensstämmer med dina värderingar.

För oss alla gäller: Be för kyrkovalet! Be för att kyrkans portar alltid ska stå öppna för alla människor i vilken situation de än befinner sig i.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar