Debatt

Nå människorna utanför kyrkans digitala dörrar

Kyrkan behöver bli bättre på att nå ut med sitt budskap på nätet, skriver Rebecka Lordhem.

Häromveckan dök det upp ett inlägg i mitt Facebookflöde. Någon frågade “Vad är meningen med livet?”. Personen hade djup ångest och hade fått i uppdrag av sin terapeut att fråga olika personer om svaret på denna fråga.

Jag tittade snabbt igenom kommentarsfälten. En som var kristen hade skrivit. Vad bra! Jag ville också dela något. I stället för att skriva ville jag dela ett filmklipp om Gud, kristen tro och om hur Gud ger oss mening med livet. Med målet i sikte gick jag in på Youtube och sökte helt enkelt på “Vad är meningen med livet”.

Ta en stund nu att fundera. Hur många sökresultat med kristet budskap tror du att jag hittade?

Gissade du 0 eller max 5? Då gissade du rätt. Jag tänkte om. Kanske jag ska formulera mig annorlunda? Jag sökte på “Gud gav mig en mening med livet”. Lika få resultat. Jag sökte igen på flera olika varianter som skulle passa ämnet men hittade ingenting.

Vi kristna har världens chans att nå ut med evangelium via Youtube.

—  Rebecka Lordhem

Hur kan det komma sig att så många kyrkor under coronapandemin har haft digitala möten men ingen av dem går att hitta med enkla sökningar på Youtube? Då slog det mig. Jag har kanske sökt på fel språk!

Jag började söka på det “kristianska språket” och ordet “gudstjänst” gav väldigt många resultat. Detta gjorde mig bestört. Vi kristna har världens chans att nå ut med evangelium via Youtube och vi har till och med material som redan ligger ute. Frågan är bara hur vi ska nå ut med budskapen utanför kyrkans digitala dörrar.

Till er som läser detta och vill att era klipp ska hittas av fler än medlemmarna i den egna församlingen ger jag nu tre tips:

  • Sök efter information på Youtube om hur ni kan få fler följare på Youtube.
  • Skriv ut titlarna på predikningarna i era klipp i stället för att bara skriva “Gudstjänst sjunde maj”.
  • Läs på om SEO (sökmotoroptimering) och tillämpa det.

Att sprida evangelium kräver att man använder ett språk som är anpassat för den plats där de man vill nå befinner sig. De som längtar efter att finna en mening med livet kanske gör som jag och söker på nätet. Kommer de att hitta svaren från kyrkan där?

Fler artiklar för dig