14 juni 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Israeliska tjänstemän begår brottet apartheid

Replik. Vi har inte påstått att Israel är en apartheidstat. Däremot konstaterar vi att israeliska myndigheter bryter mot det internationella förbudet mot apartheid, skriver Måns Molander.

Vi är alla överens om att likabehandling av människor är grundläggande för universella rättigheter och för våra gemensamma värderingar. Oavsett hur vi ser ut, var vi bor eller hur vi ber, bör vi alla behandlas lika.

Ändå utsätts miljontals palestinier för systematisk diskriminering. Efter mer än två års omfattande juridisk analys konstaterar Human Rights Watch att israeliska tjänstemän begår brotten mot mänskligheten apartheid och förföljelse, enligt internationella rättsliga definitioner.

Det finns inte någonting som heter apartheidstat i internationell rätt. Vi har inte påstått att Israel är en apartheidstat, vilket Elisabeth Sandlund skriver i en ledare i Dagen 30/4. Det vi konstaterar i vår rapport är att israeliska myndigheter bryter mot det internationella förbudet mot apartheid.

Vi kom inte lättvindigt till denna slutsats.

—  Måns Molander

Det internationella samfundet, inklusive den svenska regeringen, har en skyldighet att ta itu med den diskriminering som sker nu, i stället för att förlita sig på en fredsprocess som har pågått i decennier för att eventuellt få slut på detta missbruk i framtiden.

Flera organisationer har kommit fram till liknande slutsatser, inklusive israeliska och palestinska människorättsorganisationer (B’Tselem, Yesh Din, Al Haq och andra) och den amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace.

Human Rights Watch, som täcker mer än 90 länder, varav 19 i Mellanöstern och Nordafrika, har publicerat ett flertal rapporter som dokumenterar allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna av Hamas och den palestinska myndigheten. Vi använder samma metodik och standard överallt där vi arbetar.

Vi välkomnar diskussioner om vårt arbete eller fakta i vår rapport och vi avvisar grundlösa attacker mot vår organisation eller personals professionella integritet. Vi kom inte lättvindigt till denna slutsats. Men vi måste acceptera fakta – det är det enda sättet att börja ändra status quo.

Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar