Debatt

Start för kyrkovalsdebatt i Dagen

Den 19 september går Sveriges största samfund, Svenska kyrkan, till val. På Dagen debatt kommer nomineringsgrupperna argumentera för sina viktigaste frågor, skriver Eva Skog, debattredaktör.

Hösten kan kännas långt borta nu när gräset är så förunderligt grönt och löven nyutslagna och himlen så ljus om kvällarna. Men när hösten väl kommer bjuder den på något väldigt viktigt: Kyrkoval. Sveriges största kristna samfund bjuder alla sina medlemmar att tycka till och lägga sin demokratiska röst på den grupp och de personer som de anser vara bäst lämpade att leda Svenska kyrkan de närmaste fyra åren.

I Dagen kommer du som läsare på flera sätt märka av att Svenska kyrkan går till val. Det kommer bli valkompass, artiklar och inte minst debatt där de rikstäckande nomineringsgrupperna som är invalda i Kyrkomötet kommer presentera och argumentera för sina viktigaste frågor. Vad anser de att kyrkovalet borde handla om, vilka frågor är mest aktuella för Svenska kyrkan i dag och vad anser de olika nomineringsgrupperna borde vara i fokus?

Vilken grupp kommer kämpa för de frågor just du brinner för?

—  Eva Skog

Härom dagen publicerade Dagen den första av elva debattartiklar och under hela sommaren kommer du nu, en gång i veckan, få ta del av en ny nomineringsgrupps viktigaste frågor.

Många av Dagens läsare är engagerade i frågor som rör Svenska kyrkan och hennes framtid. Genom kyrkovalsdebatten vill vi hjälpa våra läsare att lättare se var skiljelinjerna mellan nomineringsgrupperna går och förhoppningsvis göra valet lättare när det den 19 september är dags att klistra igen valkuverten.

Vilken grupp kommer kämpa för de frågor just du brinner för? Vilken grupp står för samma värderingar som du gör och vill leda kyrkan i den riktning du önskar? Debatten är också till för att ljus ska kunna kastas över eventuellt bortglömda frågor och för att inriktning och fokusfrågor ska kunna ifrågasättas, problematiseras och försvaras. Vi välkomnar debatten och hoppas att den ska bidra till större klarhet.

Välkommen att ta del av andras tankar – och dela dina egna.

Fler artiklar för dig