20 juni 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Fortsätter Kristdemokraterna på inslagen väg kommer partiet utplånas

Jag har fått otaliga reaktioner från oroliga, sorgsna och besvikna kristdemokrater som beskriver att de inte känner igen tonen i sitt gamla parti, skriver Knut Isaksson.

Var finns ni nu? Jag riktar mig till de kristdemokrater i ledande positioner som de senare åren har försökt lugna mig med: Vänta ett tag, pendeln svänger. Det finns ett nätverk i landet av kritiker mot partiets nya kompassriktning.

Men i dessa nomineringstider råder en närmast total tystnad.

Mitt beslut att lämna Kristdemokraterna har väckt ett oanat intresse. Förutom i Dagen har längre artiklar förekommit i fyra andra tidningar. I sociala medier utlöste nyheten en veritabel explosion.

Den genomgående frågan i brev, vykort, mejl och telefonsamtal med ibland gråtande partiveteraner är: Vart är partiet på väg?

—  Knut Isaksson

Jag ska inte förneka att uppmärksamheten till en del har kittlat fåfängan. Det som emellertid har berört mig mest är mängden, och jag betonar mängden, av reaktioner från oroliga, sorgsna och besvikna kristdemokrater från Skåne till Västerbotten. Den genomgående frågan i brev, vykort, mejl och telefonsamtal med ibland gråtande partiveteraner är: Vart är partiet på väg? Vi känner inte igen tonen.

Kritiker har sagt mig att om vi fortsätter som på Alf Svenssons tid kommer partiet att utplånas. Jag vill säga att partiet nu håller på att utplåna sig självt. Men partiet ökar ju i opinionen! Mitt svar är att Kristdemokraterna försvinner och in kommer en grupp som attraheras av nuvarande politiska positionering – det vill säga ett helt nytt parti.

Min fråga är: Vem, eller vilka, tar hand om och kanaliserar oron och vårdar de många som nu känner sig vilsna i partiet? En 78-årig före detta politiker i glesbygd klarar det inte.

Reagerar ingen kommer partiets färdriktning också fortsättningsvis att bestämmas, som en partiveteran så sant uttryckt det, av välkammade unga män och högklackade unga damer med helt andra eller inga ideologiska rötter i kristdemokrati.

Fler artiklar från Debatt

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar