Debatt

Hamas har valt fel väg för Gaza

Läget vid Medelhavet skulle kunna öppna stora möjligheter, skriver Ewa Jonsson.

Tv-nyheterna visade bilder från Gaza, där familjer samlades på stranden, några grillade, barnen spelade fotboll eller badade och den arabiska, medryckande musiken dånade från högtalarna. Jag gladdes med gazaborna och trodde att freden var nära. Året var 2005 och efter 40 års ockupation hade Israel lämnat Gaza. 9 000 israeler tvingades lämna sina jordbruk, skolor, synagogor, kibbutzer och byar. Det var ett pris som israeliska myndigheter ansåg vara värt att betala för att uppnå fred, en ny era, en positiv utveckling.

Efter en maktkamp mellan Fatah och Hamas är det sedan 2007 terrororganisationen Hamas som styr Gaza med järnhand. Bidrag från omvärlden har gått till vapen. Byggnadsmaterial har gått till tunnlar för att kunna terrorisera och mörda israeler, i stället för till bostäder åt folket.

Med jämna mellanrum har vi sedan dess fått beskåda hur raketbeskjutningar från Gaza har plågat, skadat och terroriserat befolkningen i södra Israel. Efter ett tag svarar Israels armé och eftersom Hamas har förlagt vapenförråd och avskjutningsramper mitt bland civilbefolkningen så blir det den som drabbas. Detta är en katastrofal utveckling och befolkningen är värd ett bättre styre.

För att få fred med Egypten lämnade Israel tillbaka hela Sinaihalvön och fick fred även om den är lite kylig. Israel drog sig tillbaka från Gaza för att få fred men fick raketer, senast 4 500 på elva dagar.

Hamas har ett syfte och det är att utplåna Israel. Det nya med den senaste konflikten är att Hamasceller som har etablerats inne i Israel har varit mycket aktiva i försök att destabilisera det israeliska civilsamhället.

I Israel pågår en fastighetstvist i Sheikh Jarrah som ligger i Östra Jerusalem. Detta är ett civilmål som inte är avgjort än. Före 1948 ägdes de fyra fastigheterna av judar. Jordanien intog området och använde bostäderna åt palestinska flyktingar men dessa övertog aldrig ägarskapet. 1967 anföll Jordanien Israel som slog tillbaka och intog östra Jerusalem. Israeliska myndigheter beslutade då att araberna som bodde i Sheikh Jarrah ska ha status som “skyddade hyresgäster” vilket innebär att de har rätt att bo kvar om de betalar hyra för sitt boende. De fyra familjerna som har blivit världskändisar vägrar att betala och riskerar alltså därför att vräkas.

Gaza skulle kunna blomma upp och bli en fantastisk plats!

—  Ewa Jonsson

Hamas söker alltid en ursäkt för att starta ett krig mot Israel och använde bland annat den här tvisten för att initiera ett uppror vid Al Aqsa-moskén som ligger på Tempelberget i Jerusalem, med stort lidande som följd. Det var en ockupation som innebar att imamen vid Al Aqsa vägrades att predika vid fredagsbönen. Terrororganisationen Hamas styrde några dagar vid de tre världsreligionernas heliga plats.

Efter elva dagar med ofantligt lidande både i Gaza och i Israel beslutades om vapenstillestånd. Gazaborna kan åter gå till stranden och israelerna kan komma ut från sina skyddsrum, för den här gången.

Gaza skulle kunna blomma upp och bli en fantastisk plats! Läget vid Medelhavet mellan Nordafrika och Mellanöstern innebär stora möjligheter. Närhet till både Egypten och Israel skulle vara en avundsvärd position för många. Terrorstyret har valt en annan väg.

Fler artiklar för dig