Debatt

Dela dina briljanta idéer och utmanande frågeställningar i Dagen

Debattredaktör Eva Skog: Du kan förstås få mothugg av någon som tycker annorlunda - det är så vi vidgar våra perspektiv.

Sedan tidig sommar har jag, varje vecka, läst och förberett minst en – ofta fler – debatter för er läsare att ta del av inför det stundande kyrkovalet i Svenska kyrkan. I söndags var det så valdag, och allt arbete som debattörer och nomineringsgrupper lagt ner skulle få lön för mödan. Helt kort kan man konstatera att utdelningen för somliga blev större än för andra – frågan om varför lär stötas och blötas framöver, kanske också i Dagens spalter.

Men när nu vardagen infinner sig och präster, diakoner och musiker ska möta vardagens utmaningar väcks sannolikt andra frågor. Många delas av församlingar och samfund av alla slag, från norr till söder. Hur nå fler människor med evangeliet? Vad göra med ekande tomma kyrkor? Hur hittar vi tillbaka till gemenskapen efter eländes långa pandemirestriktioner?

Du kan förstås få mothugg av någon som tycker annorlunda - det är så vi vidgar våra perspektiv.

Låt inte debatten och det viktiga samtalet tystna. Dela dina briljanta idéer, revolutionerande åsikter och utmanande frågeställningar med oss. Tillsammans är vi kyrka, och som Paulus skriver ska vi “tillsammans med alla de heliga kunna förstå bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek”. Jag är övertygad om att detsamma gäller för mycket annat – tillsammans hittar vi en väg framåt.

Nu när hösten är här (och oj, vad det märkts de sista dagarna när dimman hängt grå över fälten och temperaturen mot kvällarna krupit närmare noll än tio) byter vi sommarkläder mot höstjackor. Förändrade tider kräver ibland ny utrustning. Och hur möter Guds församling nutidens stora samhällsutmaningar på bästa sätt? Brottslighet, utsatthet, fattigdom och ensamhet. Existentiell vilsenhet, ungdomars psykiska mående och integration.

Kanske sitter du inne med svaret? Ett svar som förstås kan få mothugg av någon som tycker annorlunda – det är så vi vidgar våra perspektiv.

Vässa pennan, och argumenten. Välkommen till Dagen debatt!

Fler artiklar för dig