Debatt

Filadelfia Stockholm: Vi behöver skärpa våra bakgrundskontroller

Hade vi informerats i förväg om den eritreanska utrikesministerns besök hade vi inte tillåtit denna uthyrning, skriver Niklas Piensoho och Sören Eskilsson från Filadelfiakyrkan Stockholm.

Det är med stor bestörtning vi fått veta att Eritreas utrikesminister besökt Filadelfiakyrkan i samband med en uthyrning lördagen den 16 oktober. Det var under själva samlingen på lördagen som polis och Säpo dök upp och meddelade att en utrikesminister var på väg.

Vi tar bestämt avstånd från den eritreanska regimen och det förtryck man utsätter oliktänkande för. Vi är väl medvetna om den förföljelse som bland annat pingstvänner utsätts för i Eritrea och vi vill uttrycka vår lojalitet med våra trossyskon som lever i en mycket svår situation.

Vi kan bara konstatera att vi inte gjort vår research tillräckligt bra den här gången.

—  Niklas Piensoho och Sören Eskilsson
Sören Eskilsson och Niklas Piensoho. Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Uthyrningen förmedlades via ett bokningsbolag vi samverkar med och den information vi fick var att den gällde ett nätverk för svensk-eritreaner, en grupp som vi inte kunnat hitta på nätet. Däremot mötte vi representanter för gruppen som refererade till personer vi känner och har förtroende för, vilket gav oss intrycket att vi kunde gå vidare med uthyrningen.

Låt oss vara tydliga och säga att vi inte har hyrt ut till eritreanska ambassaden eller någon av Eritreas statliga organ. Hade vi informerats i förväg om utrikesministerns besök hade vi inte tillåtit denna uthyrning.

Vi kan bara konstatera att vi inte gjort vår research tillräckligt bra den här gången och att vi behöver skärpa våra bakgrundskontroller ytterligare. För att visa vårt stöd med förföljda kristna i världen har vi bestämt att hela förtjänsten från uthyrningen ska gå till Open Doors och deras arbete.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig