Debatt

Gud har gett oss möjlighet att bekämpa epidemier med vaccin

Hur skulle världen se ut utan vaccin? Det går inte att beräkna men många, många miljoner människoliv har sparats tack vare vaccinet, skriver Ingegerd Rooth.

Coronaepidemin har mer eller mindre lamslagit vår värld. Men epidemier av olika slag har drabbat mänskligheten om och om igen alltsedan Gud skapade människan och blåste sin livsande i henne. De kommer att fortsätta att drabba oss. Och har dödat miljontals människor under seklernas gång.

Men Gud själv har gett oss möjlighet att i dag bekämpa många av dem genom att kunskapen på alla områden har vuxit så ofattbart. Tänk bara att vi nu vet hur den lilla dna-spiralen ser ut, den som lagrar all information om hur just du ser ut och som finns i varje cell i hela din kropp, men bara i din. Tala om vilken oändlig, outgrundlig Skapare vi har!

Under 1700-talet drabbades Sverige flera gånger per decennium av smittkoppsepidemier som kunde döda tiotusentals människor varje gång.

1816 blev vaccination mot smittkoppor obligatoriskt i Sverige och var så ända fram till 1976. Så alla, även antivaxxare, som nu är över 45 år blev vaccinerade. Tacka Gud för det! 1980 var smittkopporna globalt utrotade tack vare vaccinet!

Men biverkningarna då? Jo, de finns, men de är få och fördelarna är oändligt mycket större.

—  Ingegerd Rooth

På 1940-talet började barnvaccinationsprogrammet (polio, mässling, difteri och så vidare). Omkring 80 procent av alla svenskar som är under 80 år, även den hårdaste vaccinmotståndare, har tagit del av detta. Tacka Gud för det!

Men biverkningarna då? Jo, de finns, men de är få och fördelarna är oändligt mycket större.

Hur skulle världen se ut utan vaccin? Det går inte att beräkna men många, många miljoner människoliv har sparats tack vare vaccinet. Tänk att vi har möjlighet att vaccinera oss. Gör det. För din och andras skull.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar