Debatt

Finns det plats för ett gåvobarn i ditt liv?

En kommunal tjänsteman kallade dem “ankarbarn”. Men dessa barn är gåvor, “gåvobarn”. Välj att se på dem så, skriver Bengt Sjöberg.

Den senaste tiden har jag sett ordet “gåvobarn” gång på gång. Vad kan det vara för barn? Alla barn är ju en gåva, en underbar gåva. Men jag har förstått att det folk skrivit och berättat om handlar om något annat.

Jag har hört politiker kalla dessa barn för något helt annat: “ankarbarn”. Jag har till och med hört en kommunal tjänsteman som kom och föreläste för oss i Barn och Utbildningsnämnden benämna dem ankarbarn.

Jag hörde nyss en förälder berätta att deras gåvobarn tagit studenten. En annan hade övningskört med sitt gåvobarn som nu tagit körkort och fått arbete. Ytterligare en annan berättar stolt att barnet fått permanent uppehållstillstånd. En vän skriver och frågar om någon vill ta emot hennes gåvobarn som kommit in på universitetet i den stora staden. Kanske finns det någon som har en säng över? Kanske det egna barnet flyttat hemifrån och pojkrummet står oanvänt. Finns det månne plats för ett gåvobarn?

Gåvobarn. Känn på det ordet i juletid då vi tänker på barnet som föddes i Betlehem.

—  Bengt Sjöberg

Hur skulle integrationen sett ut om inte dessa extramammor, extrapappor och extrafarmödrar funnits? Jag träffade en extrafarfar som berättade hur gåvobarnet flyttat och fått flickvän. Jag minns när han skjutsade pojken till den persiska alphakursen.

Gåvobarn. Känn på det ordet i juletid då vi tänker på barnet som föddes i Betlehem. Det fanns inte plats på hotellet, men i ett enkelt stall. Det är ofta de enkla människorna som gör otroligt fina insatser. De rika, ja, kanske några av dem också.

Och nu precis när jag skrivit klart denna text fick jag ett meddelande: En iransk pojke berättade att han kommit in på tandläkarhögskolan. Han fick vara ett gåvobarn hos en vänlig familj i Lesjöfors under en tid när han inte hade någon bostad.

Dessa barn är gåvor till oss. Välj att se på dem så.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig