Debatt

Helvetesdebatten har lärt mig mycket

Debattredaktör Eva Skog: Kanske blir det du som lyfter fram nästa stora debatt i Dagen

Man märker när ett debattämne engagerar. Läsare ringer, skriver brev, kommenterar i sociala medier och – inte minst – skickar in repliker. Helvetesdebatten, som jag tycker vi kan kalla den, har sannerligen lett till precis det här. Många är ni som hört av er, och totalt har Dagen publicerat tio debattartiklar i ämnet de senaste veckorna. Som redaktör har jag verkligen glatt mig över den stora responsen, och jag har personligen lärt mig mycket. Det hoppas jag att ni läsare också har gjort.

Men även om en debatt engagerar, och det självklart finns mycket mer att säga då ämnet är stort och komplext, behöver man någonstans sätta punkt. Åtminstone för det här gången. Så i dagens Dagen kan ni ta del av en slutreplik av den skribent som satte fart på hela debatten genom en gästkrönika på ledarsidan den 23 mars: Stefan Swärd.

Men som sagt: Mer finns att säga, och redan i morgon kan ni ta del av ytterligare en text i ämnet av Dagens ledarskribent Fredrik Wenell. Den ser åtminstone jag fram emot att få läsa.

Därför är det viktigt att vi vågar vända och vrida på stora och små frågor, sådana som rör hela samhället så väl som mer inomkyrkliga.

Så vad behöver debatteras nu? Genom god debatt och samtal fördjupar vi våra kunskaper, växer vi som människor och som troende. Därför är det viktigt att vi vågar vända och vrida på stora och små frågor, sådana som rör hela samhället så väl som mer inomkyrkliga.

Det stundande ärkebiskopsvalet och Svenska kyrkans framtid engagerar många, liksom pacifism kontra rätten att försvara sig och sitt land – en fråga som aktualiserats i och med Putins aggressiva krig i Ukraina.

Och även om hösten känns avlägsen är den – och det stundande valet – inte många månader bort. Vad behöver vi uppmärksamma då? Som boende i det här landet, som kristna, som föräldrar, arbetstagare och arbetsgivare, pensionärer och medmänniskor med hjärta för vår värld.

Höj din röst. Var respektfull. Påverka. Låt Dagen ta del av din åsikt. Kanske blir det du lyfter fram nästa stora debatt i Dagen.

Fler artiklar för dig