Debatt

Då skäms jag över att vara svensk

Vissa omständigheter rår vi inte på, som när sjukdom och död tar ifrån barn en förälder, men när byråkratiska och administrativa omständigheter splittrar familjer blir jag riktigt arg, skriver Emma Birgersson.

Ibland skäms jag över att vara svensk. Som när jag läser Dagens artikel om Hannah som utvisas till DR Kongo, eller som när jag för några veckor sedan fick veta att ytterligare en av mina familjer på BVC tvingas splittras.

Mamma och äldre barn hade fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Efter flera år i Sverige tvingas nu mamma och barn flytta tillbaka till Serbien, medan pappa är kvar här, med fast anställning och uppehållstillstånd sedan många år tillbaka. Han har också sina föräldrar här, och barn från en tidigare relation. De stora barnen har gått i skola i Sverige i flera år och har alla sina kompisar och vänner här – med andra ord, hela sin sociala trygghet, och ingen direkt anknytning till Serbien även om de är födda där. De små barnen är födda i Sverige och vet inte av något annat liv än det svenska.

Att svenska myndigheter splittrar familjen och skiljer de små barnen från en av deras föräldrar gör mig mycket upprörd. Det strider verkligen mot barnkonventionen! Barnen har rätt till båda sina föräldrar (när det finns två föräldrar), barnen har rätt till trygghet, utbildning och utveckling!

Barnens bästa ska sättas i främsta rummet. Det sker inte när man rycker upp barn från deras sociala trygghet, från deras anknytningspersoner. Det sker inte heller när barnen fråntas möjligheten att gå i skola, vilket nu blir fallet för de äldre barnen.

Att svenska myndigheter splittrar familjen och skiljer de små barnen från en av deras föräldrar gör mig mycket upprörd. Det strider verkligen mot barnkonventionen!

—  Emma Birgersson

Tyvärr är det nämnda fallet inte det första i min vardag. Nyligen splittrades en familj från Jemen, då mamman inte fick uppehållstillstånd i Sverige.

Jag jobbar med barn och föräldrar, jag ser många barn som har det bra och som får växa upp under trygga förhållanden. Men tyvärr får jag också möta många barn som inte har det bra. Då känns det extra viktigt att ha möjlighet att erbjuda föräldrastöd och annat stöd som kan förbättra förutsättningarna för barnens uppväxtmiljö.

Vissa omständigheter rår vi inte på, som när sjukdom och död tar ifrån barn en förälder, men när byråkratiska och administrativa omständigheter (kanske också politiska åsikter?) splittrar familjer blir jag riktigt arg! Då skäms jag över att vara svensk.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig