Debatt

Vilket var det starkaste vapnet nu igen?

Dagens debattredaktör Eva Skog: Det behöver du ingen vapenindustri i ryggen för, inget Natomedlemskap eller kappsäckar med pengar.

Krig - detta förskräckliga elände. Närmare oss än på mycket länge pågår nu strider på liv och död, en kamp som står mellan människor men också mellan världsbilder och idéer om hur framtiden ska se ut. Fysiska krig brukar vinnas av den med starkast vapen och störst uthållighet, men vinns kampen om människors sinnen med våld?

Många av de största maktskiftena har inte skett genom våld, men genom ord. “Pennan är mitt starkaste vapen” skulle nog både Martin Luther, William Wilberforce och Nelson Mandela instämma i. Den brittiska romanförfattarinnan Virginia Woolf förändrade med sina ord människors syn på kvinnan och jämställdhet. George Orwell, vars dystopiska roman 1984 med ord som nyspråk, sanningsministeriet och det odödliga uttryck “storebror ser dig” hjälper oss förstå och tolka samhällsutvecklingen än i dag. Vad är frihet, vad är sanning, när går staten över gränsen?

Och inga vapen i världen – inte korsfästelsen, inte lejonen som slet sönder de kristna på romarrikets arenor, inte Irans ökända tortyrkammare – har kunnat släcka bränderna som dessa ord tänt, och till slut har de förändrat världen.

—  Eva Skog

Det finns hur många exempel som helst. Förstapriset går nog trots allt till Guds ord, Bibeln. Hur oändligt mycket har inte dessa ord påverkat lagstiftning, människovärde, rättigheter? Men det har börjat i tankevärlden, med att ordet slagit rot i människors hjärtan. Och inga vapen i världen – inte korsfästelsen, inte lejonen som slet sönder de kristna på romarrikets arenor, inte Irans ökända tortyrkammare – har kunnat släcka bränderna som dessa ord tänt, och till slut har de förändrat världen.

Så, i tider av krig, oro och samhällsomvandling: Kom ihåg att det finns något som är mäktigare än både bomber och granater: Pennan. Använd det för att så frön till förändring, för att avslöja lögn, för att argumentera för sanningen. Ytterligare ett kraftfullt vapen finns: Kärleken. Förenade blir de ostoppbara.

Därför ska du inte tystna eller ge upp. Skriv, argumentera, debattera. Det behöver du ingen vapenindustri i ryggen för, inget Natomedlemskap eller kappsäckar med pengar. Bara ord. (Och så kanske en mejladress: debatt@dagen.se)

Välkommen att skriva!


Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar