Debatt

Att gå till kyrkan är fest!

Såg du på teve när VM i fotboll sändes tidigare i år? Varför var journalisterna i studion så finklädda? Jo, för att de ville överföra en festkänsla till oss som inte var där, skriver Arne Niklasson.

Det är söndag förmiddag. Många människor stiger av spårvagnen vid S:t Eriksplan i Stockholm. En del är på väg till Filadelfiakyrkan. Men några hittar inte dit. “Följ hårknutarna!” brukar skämtarna säga. Klockan börjar närma sig 11. Många vill höra Einar Ekberg sjunga och Lewi Pethrus predika.

Själv är jag född 1925 och uppväxt i Birkastan i Stockholm och jag såg de finklädda kvinnorna med hårknut som var på väg till Filadelfiakyrkan.

I dag, om jag är hemma en söndag men vill känna delaktighet i gudstjänstfirandet, kan jag sätta på en gammal LP-skiva med en Pelle Karlsson-sång från 1970-talet: “Jesus har makt, han har all makt. Han vunnit seger där på Golgata”. Det är detta vi firar!

Tänk om vi som tillhör en frikyrka kunde förmedla samma känsla av fest när det är söndagsgudstjänst!

—  Arne Niklasson

Såg du på teve när VM i fotboll sändes tidigare i år? Varför var journalisterna i studion så finklädda? Jo, för att de ville överföra en festkänsla till oss som inte var där.

Tänk om vi som tillhör en frikyrka kunde förmedla samma känsla av fest när det är söndagsgudstjänst! Men då passar det inte att lovsångskören och övriga som medverkar är klädda i jeans och tröjor. Det är söndag och Guds heliga vilodag. Nu ska Jesus firas och hyllas! Och hälsa trummisen att han tar av sig mössan! (1 Kor 11:4)

Fler artiklar för dig