Debatt

Sommaren är perfekt för att skapa nya vanor för tro

För de flesta kristna är vår tro det viktigaste vi har och något vi vill ge vidare till våra barn, så låt vilan och sommaren ge möjlighet att skapa nya, goda vanor att dela tro som familj, skriver Jeanette Ingemarson och Maria Furusand.

Tillhör du också en familj där sommar, semester och ledighet också innebär att tusen olika viljor, förväntningar och humör möts? Kanske dessutom på en mindre yta, under lite primitivare förhållanden, toppat med ett opålitligt svenskt sommarväder.

Risken finns att man stirrar sig blind på Instagram-fluffet, tycker att alla verkar ha en rakt igenom perfekt semester – ingen bråkar, ingen gråter, ingen surar och ingen äter sandiga mackor med solvarm ost. Nej, alla har “den perfekta sommaren”.

Vi tror på att ha lagom mycket förväntningar på semestern. Lagom kan ju låta tråkigt. Typiskt svenskt. Men när vi började tänka på detta insåg vi hur olika vi är som personer i familjen. Vissa av oss vill bara vara och ta dagen som den kommer, och andra vill planera och att det ska bokas in aktiviteter. Att mötas i vad som är rimligt blev en skön “aha”-upplevelse. Alla kan inte få allt men alla kan få något, för semester handlar ju faktiskt om återhämtning, om att få tid tillsammans och att få skratta och må bra. Efter en lång och intensiv vår behöver vi återhämtning.

Många av dagens föräldrar har stor press på sig. Press över att vara superengagerade i sina barn, hämta dem tidigt från förskola och fritids och att ha en aldrig sinande energi till att hitta på kreativa och nyttiga aktiviteter med dem. Samtidigt förväntas man ha en lyckad och spirande karriär, tid för att träna, ett stilrent inrett hus med prunkande trädgård och inte minst en respektive som hyllar en för allt man gör, och som man naturligtvis är ständigt lycklig med. Puh!

Kanske är det bra att fråga sig: Vad är viktigt? Vilken familj vill vi egentligen vara? Och vad vill vi ska forma vår familj?

—  Jeanette Ingemarson och Maria Furusand

Bakom ytan har familjen blivit ett slags samlingsnamn för vardagspussel, planering, dåligt samvete, kaos och långa listor med måsten. Allt i en enda stor stress för att lyckas med allt man ser framför sig. Behöver det vara så? Kanske är det bra att fråga sig: Vad är viktigt? Vilken familj vill vi egentligen vara? Och vad vill vi ska forma vår familj?

För de allra flesta kristna är vår tro det absolut viktigaste vi har och något vi vill ge vidare till våra barn. Ändå är det svårt att dela tron med dem som står oss närmast. Kristna föräldrar i allmänhet är inte uttryckligen negativa till att dela tron i hemmet. Tvärtom – från många håll får vi signaler om att föräldrar verkligen vill ge tron vidare till sina barn. Men vi påverkas av samtidens strömningar och vad omgivningen tycker, vilket kan leda oss in i passivitet, osäkerhet eller modlöshet. Många föräldrar uttrycker också att de saknar tid, struktur och språk för att prata om tro med sina barn. Man vill, men vet inte hur.

Att prata om tron behöver inte vara så svårt som vi ofta gör det till. Låt det falla sig naturligt att prata tro. Precis som att prata om livet i övrigt. Att dela tron i familjen handlar just om att dela och att få ta del av de tankar om liv och tro som finns, även hos barnen.

När barnen är små är det av naturliga skäl ofta lättare att vara delaktig i barnens liv. Vi har ett stort engagemang i barnens välmående och rutiner, vi tittar på tecknade filmer som vi inte skulle ha valt själva och vi läser samma bok om och om igen. Det är lätt hänt att man inte söker kontakt på samma sätt när barnen blir äldre och avståndet växer. Tro oss, vi vet. Men det är värt varje försök att bulta och bli en del av vad som händer på andra sidan den stängda dörren in till tonåringens rum.

Många föräldrar lägger ner mycket tid på barnens fritidsaktiviteter, genom att till exempel vara fotbollstränare. Så som man då peppar laget till motivation inför träningar och matcher skulle vi behöva peppa våra barn att upptäcka tron och följa med till kyrkan. Skapa en rutin, en självklarhet att gå till kyrkan på samma sätt som att gå till fotbollsträningen.

Nu när sommaren är här är det många av våra vanliga rutiner som sätts på paus. Lata dagar, sena kvällar och morgnar när vi inte behöver ställa väckarklockan och skynda iväg till förskola, skola och jobb. Även om många rutiner kanske upphör några veckor under sommaren, är den här tiden ett ypperligt tillfälle att skapa nya rutiner i familjen. Rutiner för att be tillsammans i familjen, vid frukostbordet, vid läggdags, på bilresan eller vid andra tillfällen som ges när sommarlov och semester står på schemat. Det är också ett bra tillfälle att hitta rutiner för att läsa Bibeln tillsammans. Det kan handla om att läsa några sidor ur en barnbibel och prata om hur vi kan upptäcka mer om vem Gud är, lyssna till en bibelbok på Spotify tillsammans eller hitta sätt för att memorera bibelverser tillsammans varje vecka. Sommaren är ett perfekt tillfälle att skapa nya rutiner för familjen.

Vår uppmuntran och utmaning till varje mamma och varje pappa är att låta vilan och sommaren ge möjlighet att skapa nya, goda vanor och rutiner att dela tro som familj, att ta med in i den nya höstterminen som snart står för dörren.

Hindra dem inte - låt inte sommarhus och båtfix stå i vägen för Jesus i sommar, utan låt Jesus få vara en självklar deltagare mitt i familjelivet.

Fler artiklar för dig