Debatt

Artistkåren missar en definitiv skillnad mellan Israel och Ryssland

EUROVISION. En likhet finns obestridligen - oerhört många civila förutom alla inblandade soldater har återigen på det mest fruktansvärda sätt drabbats, skriver Bo Westin.

Det pågående kriget mellan Iranstödda islamister och Israel jämställs av en samlad svensk artistkår med Rysslands angreppskrig mot Ukraina. De kräver att Israel i likhet med Ryssland bojkottas från att delta i Eurovision Song Contest.

En likhet finns obestridligen – oerhört många civila förutom alla inblandade soldater har återigen på det mest fruktansvärda sätt drabbats. Men, en definitiv skillnad föreligger: det var inte Ukraina som startade kriget med en bestialisk attack mot civila i Ryssland och tog gisslan, som vill ta över hela Ryssland, ja rent av döda alla ryssar. Detta skriver också Fredrik Wenell i en ledare i Dagen.

Hamas räknade troligen med att få till stånd ett regionalt storkrig med Israel men fick ingen nämnvärd uppbackning.

—  Bo Westin

Hamas däremot gjorde detta mot judarna och vill utplåna Israel från kartan, såsom Israels grannar velat göra allt sedan 1948, med undantag av de i Israel boende araber och etniska grupper som velat vara en del av landet och dess modernitet, demokrati och generositet visavi sina vänner.

Raketer sköts kontinuerligt mot Israel före 7 oktober från Gaza, ibland från Libanon med flera. Kriget startade långt tidigare.

Det existentiella hotet mot Israel har återigen bekräftats. Hamas räknade troligen med att få till stånd ett regionalt storkrig med Israel men fick ingen nämnvärd uppbackning från Västbanken, Libanon, Iran med flera länder.

Att deras i realiteten egen gisslan sedan decennier – palestinierna i Gaza – skulle råka illa ut efter en sådan provokation insåg de förstås också. Hamas tillsammans med andra ”politiska” aktörer har i praktiken genom diktatur och repression visat sig vara minst sagt okänsliga för palestiniernas lidanden och behov.

Vad de däremot uppnådde och på goda grunder räknade med, var att öka omvärldens antisemitism och hatet mot Israel – den historiens hydra som regelbundet uppväckts till nya pogromer och diskriminering.

Ropen efter bojkott av Israel i Eurovision är ytterligare ett eko av detta.

Freden börjar i människors hjärtan och de behöver givetvis förändras på båda sidor – hat föder hat och övergrepp har skett från båda sidor. Både Västbanken och Gaza behöver demokrati och en värdegrund någorlunda lik den som kristendomen gett Europa: en värdegrund som kan bära upp tilliten och stabila demokratiska institutioner.Fler artiklar för dig