En vän till mig berättade om hur några personer från Sverige åkte bil på Västbanken tillsammans med den legendariske kristne palestiniern Labib Madanat. Någon i bilen beklagade en judisk bosättning som de passerade, varpå Labib svarade: ”Du måste ju förstå att detta är en helig plats för judarna. Man måste se med båda ögonen.”
Ända sedan jag första gången reste till Israel med en bibelskola 1988 har jag haft ett stort intresse för och kärlek till landet och folket. Jag har gjort ett antal resor dit och läst massor av böcker. Därför kändes det väldigt fint att få vara med när Teologinätverket i Pingst tog fram skriften Israel – Guds folk. Vid senaste Nyhemsveckan fick jag tillfälle att ge en sammanfattning, och utgick från bokstaven U.
Israels folk blev Utvalda, inte för att de var större eller bättre, utan för att Gud hade syftet att de skulle bli till välsignelse för världen. Uppdraget de fick var framför allt att ge oss Bibeln och vara det sammanhang där Messias kunde träda fram. Även om de som folk inte välkomnade Jesus som sin Messias är de inte Utbytta, vilket Paulus visar tydligt i Romarbrevet 11. Kyrkan har inte ersatt Israel som Guds folk.
Det folk som samlats ihop är inte bättre eller frommare än andra, och därför kan vi inte heller utgå från att de alltid agerar rätt.
— Hans Erik Bylund
Att judarna återfick sitt land efter nästan 2000 år är ett mirakel och enligt många Uppfyllelse av profetior i Gamla testamentet. Profetior som talar om att folket ska samlas tillbaka från alla väderstreck, vilket tyder på att det inte enbart handlar om återvändandet från exilen i Babylon på 500-talet före Kristus.
Innebär utväljandet att de är Undantagna från kritik? Verkligen inte! Gång på gång gick profeterna i Gamla testamentet till rätta med Israel när de betedde sig illa mot främlingar, änkor och faderlösa.
Det folk som samlats ihop är inte bättre eller frommare än andra, och därför kan vi inte heller utgå från att de alltid agerar rätt. Men profeten Hesekiel säger att efter hopsamlandet ska det ske ett andligt Uppvaknande (Hes 36:24-27). Romarbrevet 11:26 talar också om att hela Israel ska bli frälst.
Det finns all anledning att bejaka och vara tacksam för den roll Israel haft och har i Guds frälsningsplan. Det är också viktigt att vi förstår Israels folks enorma utsatthet i dag, med en hel rad länder och terrorgrupper som vill utplåna den judiska nationen och kontinuerligt angriper landet.
Attacken 7 oktober 2023 var helt ofattbar i sin omfattning och grymhet. Många israeler hålls fortfarande som gisslan, och deras fruktansvärda situation får inte glömmas bort. Den tilltagande antisemitismen runt om i världen, och inte minst i vårt land, behöver bekämpas med kraft. Det finns, menar jag, all anledning att ”stå upp för Israel och det judiska folket”, men … inte på bekostnad av det palestinska folket. Vi behöver se med båda ögonen!
När Jesus såg folkskarorna fylldes han av medlidande (Matt 9:36). De vred till i honom, i hans innersta, när han såg människors lidande och utsatthet. Om det inte vrider till i oss när vi ser hur tiotusentals civila dödas och hundratusentals lever i misär i Gaza, då är det något som är fel. Då ser vi inte med båda ögonen.
Jesus berättar i Lukasevangeliet 10 att när samariern såg den skadade mannen, som dessutom tillhörde fiendefolket, så fylldes han av medlidande och agerade. De andra två som passerade vände bort blicken för att slippa se den som så akut behövde hjälp. Vi ska, menar jag, inte bara stå upp för det judiska folket, utan också se och ge uttryck för vårt medlidande med den palestinska civilbefolkningen i Gaza. Vi får inte vända bort blicken.
[ Frida Park: ]
Kristen människosyn handlar om att varje människa är skapad till Guds avbild och därför har ett oskattbart värde. Detta blir också synligt när Jesus i sin stora kärlek ger sitt liv på korset. Han gör det lika mycket för svenskar, judar och palestinier, därför att han älskar och värderar var och en av oss så högt.
Vi tappar lätt perspektivet när vi hör om dödade i tiotusental, och behöver därför påminna oss om hur stort värde Gud sätter på var och en av dessa, oavsett vilket folk de tillhör.
Som kristna är vår främsta tillhörighet och lojalitet Guds rike. Vi är i första hand medborgare där. Guds rike består av människor från hela världen, som valt att följa Jesus på det sätt han beskriver i exempelvis bergspredikan (Matt 5–7): Ett folk som stiftar fred och som älskar till och med sina fiender. Ett folk som besegrar det onda med det goda (Rom 12:21). Naivt, enligt många, men Guds rike är det annorlunda riket.
Vad innebär vår tillhörighet och lojalitet till Guds rike för hur vi ser på och pratar om det som händer i Gaza? Hur blir den barmhärtighet och medkänsla som kännetecknar Guds rike synlig i relation till de som just nu drabbas så hårt?
Vi är kallade att älska både det judiska och palestinska folket, ”Gud gör inte skillnad på människor”. Därför kan vi inte vända bort blicken från Gaza. Vi måste kunna ifrågasätta en krigföring som drabbar så otroligt många människor och vädja om adekvat hjälp för dem som lider. Det gör oss inte till mindre Israelvänner att också vara vänner och visa solidaritet med det lidande palestinska folket. Det gäller att se med båda ögonen!
[ David Lega: ”Eurovision blev en tyst folkomröstning om Israel” ]