Debatt
Makten i Sverige har centraliserats alltför mycket
Förutsättningarna för och behoven av samhällsservice skiljer sig åt i olika delar av landet. Därför bör valda lokala och regionala företrädare få ta ansvar för att utveckla och stärka våra unika regioner och kommuner efter våra invånares behov, skriver Staffan Setterberg.
Staten svarar för lagstiftning och försvar, men lagstiftningen får inte leda till likriktning och begränsningar i det lokala självstyret. Vi som är valda lokala och regionala företrädare kan ta ansvar för att utveckla och stärka våra unika regioner och kommuner efter våra invånares behov, skriver Staffan Setterberg.
Pontus Lundahl/
Regioner och kommuner är två demokratiska fundament i Sverige som långsamt och utan offentlig debatt försvagats. Under namnet “ökad effektivitet” centraliseras makten i Sverige och flyttas allt längre bort från lokalsamhället. Regioner och kommuner ersatte en gång i tiden socknar och häraden och var viktiga lokala demokratiska strukturer för individer, familjer och lokalsamhälle. Dessa måste i dag försvaras och stärkas för att ge invånarna möjlighet att utveckla sin lokala miljö efter sina behov. Förutsättningarna för och behoven av samhällsservice skiljer sig nämligen åt i olika delar av landet.