14 april 2021

En tidning på kristen grundFamilj

Så firas namnsdagar i andra länder

I Sverige firas namnsdagar sparsamt, det är mer fokus på våra födelsedagar. Men hur ser det ut i andra länder? Vi ställde två frågor till några utlandsfödda svenskar: 1. Hur vanligt är det att man firar namnsdagar i det land där du växt upp? 2. Hur står sig namnsdagsfirandet i jämförelse med födelsedagsfiranden?

Anna B Sandberg, född och uppväxt i Polen:

1. Mycket vanligt. Det handlar om att Polen är ett katolskt land och ett helgon är knutet till det namn man fått i dopet.

2. Namnsdagen är klart mycket större, även om de flesta firar födelsedagen också. Barn har sina kalas i anslutning till födelsedagen. Vuxna däremot brukar bjuda in till party, eller åtminstone fika, på sin namnsdag.

Riham Gergas, född och uppväxt i Egypten:

– Vi har inte namnsdagar i Egypten. Vi firar bara födelsedagar.

Kaj Aalto, född och uppväxt i Finland:

– Namnsdagsfirande är ju inte så stort som födelsedagarna, men dock lever det kvar. Till exempel nämner man namnsdagen alltid i radion på morgonen. Den 16.2. firar Kai namnsdag, och enligt den ortodoxa kalendern är det Vilka, Makari och Kari, finlandsvenskarna firar Kaj och Samerna Gaiju. Det finns alltid ett bra skäl att gratta någon på namnsdagen och bjuda på kaffe. Men tårta blir det vanligtvis bara på födelsedagen.

Hanne Nielsen, Bor i Köpenhamn i Danmark:

– Vi firar inte namnsdag, vi har bara det vi kallar "fødselsdagsdato" på den dag man är född. Vi firar det med en födelsedagsfest där vi äter kakor och bullar och dricker choklad.

Martin Einald

Martin Einald är Dagens familjeredaktör.

Fler artiklar från Familj