Familj
Mayka Gulo bjuder på recept i Dagen hela sommaren
Influcencern blir ny matkreatör med nya maträtter varannan vecka • "Det ska bli jättekul"

När Dagens ordinarie receptleverantör Elin Elg har semester rycker Mayka Gulo, 42, in och bjuder på mat hela sommaren.
- Det ska bli jättekul, säger hon.
Mayka är känd på Tiktok och Instagram för sina matlagningstips och videos från det syrianska/assyriska köket. Hon är också intervjuad i Dagen tidigare om sin resa inom tron.
Mayka bor med sin familj, man och tre döttrar, i Skåne. Hon är född i Syrien och lämnade landet som tvååring och kom först till Tyskland. Familjen flyttade sedan till Sverige när Mayka var sex år. Större delen av uppväxten var i Jönköping.
- Jag kan inte riktigt relatera till Syrien då jag var så liten när jag lämnade landet. Det är Sverige som är mitt land.
Men inte minst när det gäller maten så känner Mayka att hon har starka band till den assyriska/syrianska kulturen.
- Jag har alltid varit intresserad av mat, men sedan jag själv fått barn kände jag att det var viktigt att låta dem få ta del av den assyriska/syrianska matkulturen.
Och då insåg hon att hon var tvungen att lära sig själv för kunskapen fanns mycket i den äldre generationen.
- När de äldre dör, så dör vår matkultur med dem. Det gjorde att mitt intresse växte för att bevara det här arvet.
Hon beskriver sig som i mångt och mycket självlärd, men menar också att hon fick en god grund genom att titta på hur hennes svärmor gjorde. Och när hon började laga anrika assyrisk/syrianska maträtter som aprakh, kutle och dobo, märkte hon att hon hade känsla för det. Hon sa upp sig och började laga mat på heltid på sociala medier, bland annat på Tiktok och på Instagram med kontot Maykaskitchen och resten är historia.
Från början var hon inriktad på assyrisk/syriansk matkultur, men har sedan breddat sig och nämner gärna det indiska köket som en favorit då kryddorna ofta är samma. Men hon gör också gärna svensk husmanskost.
Jag spelar inte en roll, det här är mitt sätt att leva, mitt liv och min moral och det står jag fast vid
Mayka Gulo
Råvaror till maten är lätta att hitta, menar hon; det finns ett brett utbud av varor i de flesta vanliga matvarubutiker, men när det krävs specifika kryddor eller råvaror så finns det ändå lätt åtkomligt i utländska matbutiker.
Under fastan så har Mayka gjort veganska recept, för det är det hennes familj äter hemma. I början var hon rädd att det skulle skrämma bort en del följare som gillar kött.
- Men jag är fast besluten att inte förställa mig, jag spelar inte en roll, det här är mitt sätt att leva, mitt liv och min moral och det står jag fast vid.
Och det visade sig att hon oroade sig i onödan, folk tog även de veganska recepten till sig.
I den närmsta framtiden finns också planer på en kokbok. Och så recepten här i Dagen då förstås. Först ut bjuder hon på Köfta bil Sanieh, där potatis och biffar av kryddig köttfärs får sjuda ihop i en mustig tomatsås. Smaklig måltid!