28 februari 2021

En tidning på kristen grundFamilj

Påven leder midnattsmässa – Charlotta Smeds kommenterar SVT

Hallå där, Charlotta Smeds, journalist på Vatican News. Du har fått uppdraget av Sveriges Television att lotsa svenska tittare genom den traditionella SVT-direktsändningen från midnattsmässan i Peterskyrkan i Rom. Hur känns det?

– Det är ett hedersuppdrag. Och det känns otroligt stort att ta över efter Kaj Engelhart som varit den svenska rösten i närmare 40 år. Han har kommenterat midnattsmässan varje år sen i slutet på 1970-talet, med ett enda undantag 1999. Det året lyfte man ut mässan från tablån, men möttes av protester. Sedan dess har den sänts varje år.

Är det inte lite speciellt?

– Javisst är det! Det är unikt att man väljer att sända just midnattsmässan från Rom, i Sverige. Jag är väldigt glad att SVT väljer att göra det.

Vad är din uppgift som kommentator?

– Att vägleda tittarna i katolsk mässa, som en del känner till väl och andra inte alls. Tanken är att jag ska komma in där det behövs, förklara de olika momenten i liturgin och vad de innebär, så man vet vad det är man ser.

– Jag ska inte prata för mycket, det är mässan som står i centrum.

För svenska katoliker är du en känd radioröst sedan dina år på Vatikanradion. Nu blir det nationell svensk tv och en bred publik.

– Det var en sorts premiär för mig i påskas, då jag kommenterade Via Crucis i SVT, korsvägsandakten med påven från Colosseum. Det här blir ju klart mycket större. Men jag träffade nyligen en dam från Norrköping, på planet, och vi kom att prata om att jag bor i Rom. Då berättade hon för mig att hon alltid tittar på midnattsmässan från Peterskyrkan. Jag ska tänka att det är henne jag pratar till.

Hur känns det att behöva jobba på julafton?

– Många av oss som jobbar i Vatikanen brukar jobba då, jul och påsk är alltid en hektisk tid här, med ett väldigt tajt schema. Jag har jobbat julafton och juldagen de senaste 13 åren. Så det blir som en vanlig arbetsdag för mig, med den skillnaden att jag kommer att gå hem några timmar senare.

– Påvens mässa äger inte rum vid midnatt utan börjar redan 21.30. Familjen kommer att plocka upp mig efter sändningen och vi kommer att gå till en midnattsmässa tillsammans, i någon annan av Roms kyrkor.

Kommer du att sitta i Stockholm eller i Rom?

– Kaj Engelhart satt alltid och kommenterade från tv-huset i Stockholm. Jag kommer att sitta på plats i Rom, i Peterskyrkan. Jag tror att SVT tycker att det finns ett mervärde i att vara på plats i Peterskyrkan. Vi kommer att vara ganska många som kommenterar mässan eftersom det är en världsomfattande sändning med miljontals tittare över hela världen. Det finns ett tjugotal kommentatorsbås i Peterskyrkan, med mycket god utsikt över allt som händer. De är belägna ovanför kyrkorummet, ungefär i höjd med den balkong på fasaden från vilken påven talar ett par gånger om året.

Brukar det vara mycket folk på mässan?

– De brukar vara fullt i Peterskyrkan. Och sen står det alltid en massa människor på Petersplatsen och följer midnattsmässan via storbildsskärmar.

– Det blir en extra känsla för mig att gå till jobbet den kvällen, förbi julkrubban och den stora julgranen på Petersplatsen.

Fotnot: Midnattsmässan från Rom sänds i SVT2 och startar kl 21.30

---

Så gör du om du vill gå i midnattsmässan i Peterskyrkan

  • Vem som helst kan gå i mässan i Peterskyrkan. Men just till midnattsmässan måste man ha inträdesbiljett. Biljetterna är gratis och beställs i god tid innan (de tar slut fort!) via mejl till Prefekturen för det påvliga hushållet.

    Biljetten hämtas personligen vid bronsporten (Portone di Bronzo) som finns i slutet av den norra pelargången närmast kyrkan.

---

Anna Bieniaszewski Sandberg

Anna Bieniaszewski Sandberg är tidigare reporter på Dagen.

Fler artiklar från Familj