28 februari 2021

En tidning på kristen grundFamilj

Josefin Stålbert vill få fler att bli familjekompisar

Via sitt jobb på Studieförbundet Bilda i Örebro arbetar Josefin Stålbert för att få församlingar att engagera sig ännu mer i sociala insatser i närsamhället. Mest spännande just nu är projektet Familjekompis, där nysvenska familjer matchas ihop med etablerade svenska familjer.

– För tre år sedan började jag på Bilda med uppdraget för att se hur vi kan möta sociala behov som finns i samhället. Jag fick tänka och agera väldigt fritt och kastade mig ut för att prova mig fram. Det har varit fantastiskt rolig och har gått jättebra, säger Josefin Stålbert.

Hon berättar att hennes team, som nu är 12 personer, har tagit fram ett nytt sätt att jobba där de arbetar utifrån behov i samhället, frigör medel för att sedan starta upp olika sociala insatser det kan handla om läxläsning, guida människor till arbete eller någon annan insats där civilsamhällets aktörer behövs. Många gånger handlar det om att förbättra tillvaron för människor som bor i socioekonomiskt utsatta stadsdelar.

– Bara i Örebro har vi startat vi upp ungefär 100 verksamheter sista åren, förklarar Josefin.

Och vad är du mest stolt över?

– Familjekompis. Det är något jag är jätteglad för.

Det är en verksamhet där nysvenska familjer matchas ihop med etablerade svenskar. Syftet är att skapa långvariga vänskapsrelationer.

– Vi pusslar ihop familjer enligt vissa kriterier och sedan vi anordnar en träff enligt ett speciellt upplägg. Efter tre träffar får de sedan bestämma själva om de vill fortsätta att träffas.

Familjekompis visade sig vara en så pass lyckad integrationsinsats att verksamheten nu ska spridas till ett flertal kommuner i närheten av Örebro. Det här är ett arbete som gärna får ske i samarbete med en lokal församling.

– Jag tror på församlingens kraft, att församlingen har svaret på många av de utmaningar som Sverige står inför, säger Josefin, själv aktiv i pingstkyrkan i Örebro.

Josefin är utbildad ekonom och säger att det är något hon har stor nytta av i sitt arbete.

– Jag vet att pengar, rätt använda, gör skillnad. Om de kan frigöras så kan de leda till förändringar i människors liv.

Tidigare har hon också jobbat med att samla in pengar för Världens barn, vilket gjorde henne till Årets Örebroare år 2017. Hon har också jobbat för biståndsorganisationen PMU och Evangeliska frikyrkan.

– Men när jag var tio år drömde jag om att bli antingen travtränare eller missionär, säger Josefin och avlossar en av alla sina skratt under intervjuns gång.

– Anledningen till att jag sedan utbildade mig till ekonom var för att jag ville jobba med bistånd.

När man försöker få reda på mer om dig visar det sig att du har lämnat Facebook?

– Ja, det är något som jag länge hade funderat på. Och så en dag bara bestämde jag mig. Nu får det vara nog! För det blev så att jag bara skulle in och kolla så fort jag hade en stund över. Det blev fem minuter som blev till tio minuter och så vidare. Det tog helt enkelt för mycket tid.

Nu har hon varit utan Facebook i ett halvår.

Hur känns det att fylla 40?

– Det känns bra. Jag känner mig väldigt nöjd med min ålder. Jag är trygg, vet vem jag är, vet vad jag vill och vet vad jag kan. Det känns skönt.

---

Josefin Stålbert

 • Jubilaren: Josefin Stålbert bor i Örebro med sin man och deras två barn, åtta och tio år gamla.

  Yrke: Hon jobbar på det kristna studieförbundet Bilda och berättar i jubilarintervjun om sin speciella uppgift.

  Kyrklig hemvist: Pingstkyrkan i Örebro.

  Hobby: "Jag tränar väldigt mycket".

  Kuriosa: Har lagt av med Facebook.

  Kuriosa 2: Blev utnämnd till årets örebroare år 2017 för sitt jobb med Världens barn.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Familj