Familj

Lena Maria bjuder på massipantåta på fössta tossdan i mass

I dag är det fössta tossdan i mass. Sedan några år har nämligen smålänningarna fått en egen liten nationaldag den första torsdagen i mars. Det firar smålänningarna givetvis med en prinsesstårta av "massipan”. En av de som firar är Lena Maria Vendelius (tidigare Klingvall)

1 av 2

Att det blev just den första torsdagen i mars kommer sig av att smålänningarna har svårt att uttala bokstaven ”r”. Och bokstavskombinationen ”rs” blir på de flesta håll i Sverige ett ”sch”-ljud. Men inte i Små­land. Där blir ”första torsdagen i mars” till ”fössta tossdan i mass”.

En som uppmärksammar dagen är Lena Maria Vendelius (tidigare Klingvall) som i sin nya butikslokal i Jönköping bjuder på massipantåta.

Varför ville du uppmärksamma det här?

– Jag pratar inte riktigt sån utpräglad småländska själv, men det är kul och värt att fira. Och nu när jag äntligen har fått en lokal för min verksamhet vill jag hitta på lite olika saker att bjuda in till.

Tycker du om massipantåta?

– Nja, det är inte min favorit, säger Lena-Maria och skrattar.

– Men en liten bit ska jag klämma i mig..

Hur länge har du haft den här butiken?

– I ganska många år, men de senaste tre åren bara på webben. Men nu har jag fått en lokal där jag kan ta emot folk.

I butiken säljer Lena Maria varor som har som mål att främja och bevara det Svenska hantverket, designen och produktionsarvet och samtidigt hjälpa de mest utsatta i världen genom Fair Trade.

Läs också Sångerskan Lena Maria fick efterlängtad vigselring trädd på tån

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig