Familj

Stor fest när Mariannelunds folkhögskola fyllde 50

“Många ungdomar har fått minnen för livet här”.

Mariannelunds folkhögskola har fyllt 50 år och det firade man så klart på skolan med en festdag där tidigare lärare och styrelsemedlemmar var inbjudna.

Samuel Klintefelt har varit rektor på skolan i två år.

Hur skulle du vilja beskriva skolan?

– Den är välskött och stabil. Det är ju en av pingsts stora bibelskolor, där många ungdomar har fått minnen för livet. Bibelklasserna är det som präglar skolan. Men Allmän kurs är stor och växande med alla flyktingar inte minst, berättar Samuel.

Skolans rektor vill också lyfta fram det välfungerande internatet.

– Det är lite grand som lumpen, man får växa som människa tillsammans med andra.

På skolan i Mariannelund studerar cirka 120 kursdeltagare, och därtill finns omkring 100 deltagare i externa kurser på andra orter. Skolan ligger centralt i Mariannelund i norra Småland. Den allmänna linjen är den andra stora linjen på skolan jämte bibelklasserna.

Som ny rektor – är det viktigt för dig att bevara eller hur viktigt är det att tänka nytt?

– Jag kom inte till en skola som var i kris direkt. Men man kan alltid finputsa, våga tänka lite nytt. Man jag tycker inte att man ska ändra på ett vinnande koncept.

Lite nytänkande har Samuel dock fört med sig och det har varit att sträcka ut händerna mot närområdet och se de utbildningsbehov som finns där.

– Vi har bland annat startat en utbildning till sågverksoperatör som nu kör tredje terminen.

Det är en utbildning som formats tillsammans med sågverken som uppskattar initiativet.

Och i höst har man startat två andra praktiska kurser: Köksbiträde som är en enklare köksutbildning, med praktik på ett storkök och Yttre skötsel där man till exempel får lära sig att beskära av träd och så vidare. De utbildningarna riktar sig främst till nysvenskar som behöver kombinera att lära sig svenska och få hjälp till arbete. Därför läser man extra mycket svenska och yrkessvenska och kombinerar det med en yrkesutbildning med praktik så att man får möjlighet att se hur det fungerar på en svensk arbetsplats. Det är bristyrken där det finns goda möjligheter till arbete.

– Vi vill hjälpa människor att komma i arbete helt enkelt, säger Samuel Klintefelt.

Mariannelunds folkhögskolas ordförande, tillika pastor i Pingskyrkan i Eksjö, Mattias Gustavsson får glass av skolans rektor Samuel Klintefelt.

Varifrån kommer era elever?

– Till den allmänna kursen är det främst lokal rekrytering. Men också de som söker den kristna miljön.

Det blir en kombination förklarar Samuel: Du läser upp dina betyg, men du får en del av internatlivet, med morgonsamlingar, bönegrupper och lovsångskvällar.

– Man har inte lyckats i skolan, man får ta tag i sina betyg och får växa i sin tro i den trygga kristna miljön som är här. Och det gäller ju också bibelklasserna där många kommer från Småland, men också från hela landet, säger Samuel Klintefelt.

Om du ska önska en födelsedagspresent till skolan – vad blir det då?

– Ett starkt ungdomsarbete i församlingarna. Att det finns ungdomar i församlingarna som fostras och formas i en kristen miljö på hemmaplan som Mariannelunds folkhögskola sedan kan hjälpa vidare. Att församlingarna satsar på sitt ungdomsarbete helt enkelt.

---

Fakta: Mariannelunds folhögskola

  • Det var 1972 som den dåvarande rektorn på pingströrelsens folkhögskola på Kaggeholm, Åke Boberg, fick kännedom om att den anrika Mariannelundsskolan skulle upphöra och var till salu. Redan vid höstterminen samma år samlades de första eleverna, ett femtiotal, för att studera vid Mariannelunds folkhögskola. De första åren var skolan en del av Kaggeholms folkhögskolas verksamhet, men erhöll 1977 ett eget självständigt statsbidrag.
  • I likhet med de övriga folkhögskolorna inom Pingströrelsen drivs Mariannelunds folkhögskola nu av Stiftelsen Pingstförsamlingarnas Skol- och Kursverksamhet (PSK).

---

Fler artiklar för dig