Familj

Fjällkyrkan i Kiruna fyller 100 år

Församlingen Fjällkyrkan i Kiruna har firat 100-årsjubileum. Det firades med en uppsluppen fest med mat, tårta, lekar, tipsrunda, bildspel och musiktävling. På söndagen hölls en tacksägelsegudstjänst med historisk tillbakablick, predikan av församlingens tidigare pastor Jean Lebel, men också barnvälsignelse och medlemsintagning.

70 personer kom på festen, vilket ju inte är dåligt med tanke på att det är 30 medlemmar i församlingen. Simon Westerlund är ordförande i församlingen sedan ett år.

Hur var firandet?

– Programmet löpte på fint. En del hade rest från södra Sverige för att vara med. Vi fick höra berättelser från några av grundarnas barn och höra om vad församlingen betytt genom tiderna. Vi fick även hälsningar och gåvor från andra församlingar vilket kändes väldigt uppmuntrande!.

Hur skulle du vilja beskriva församlingen?

– Fjällkyrkan är en församlingen som förbereder sig på vad Gud ska göra i Kiruna. Vi har just firat 100 år och samtidigt renoverat hela fasaden på kyrkan för att rusta den för de kommande 100 åren. Vi har ingen anställd pastor utan allt drivs genom medlemmarnas engagemang. Vi har stor förväntan på framtiden, säger Simon Westerlund.

Fjällkyrkan i Kiruna.

Om du ska få önska dig någonting som födelsedagspresent till församlingen – vad blir det då?

– Vi önskar att fler personer ska komma till Kiruna och leva det kristna livet och engagera sig i kyrkorna här i stan. Att på så visa få dela Jesu kärlek med människorna som bor i Kiruna, säger Simon Westerlund.

Det var den 25 februari 1922 som en liten Filadelfiaförsamling med 13 medlemmar bildades i Kiruna. Den första tiden präglades av motstånd och små ekonomiska resurser, men ändå startades en byggnadskassa. 1926 köpte man en tomt, lämnade in ritningar till byggnadsnämnden och började bygga. Grunden grävde bröderna själva för hand. 1927 invigdes kyrkan och en mer målmedveten och expanderade verksamhet kommer i gång, även i Vittangi, Soppero och Karesuando.

Kommer ni vara tvungna att flytta er kyrka i samband med att hela Kiruna flyttar?

- Fjällkyrkan kommer inte behöva flytta när vår stadskärna flyttar. Men vår kyrka ligger bara 200 meter från gränsen! Man kan känna att det skakar i kyrkan när de spränger i gruvan, säger Simon Westerlund.

Fler artiklar för dig