Familj

Julkrubba lyser och låter i småländska Lagan

Enkel ljud- och ljusshow utanför kyrkan ska påminna om det viktiga med julen

Fem mil norr om Ljungby, i tätorten Lagan, har fem eldsjälar i Missionskyrkan satt upp ett digitalt julspel utanför kyrkbyggnaden. Församlingsmedlemmen Jan Lönn, 81, vill inspirera andra församlingar att göra något liknande.
– Med små medel kan man uppnå stor effekt, säger han.

I julkrubban utanför Missionskyrkan i Lagan står julevangeliets huvudpersoner redo. De är gjorda i trä och målade eller klädda i tyg. En klassisk julkrubba, helt enkelt.

Installationen har däremot en digital tvist. Vem som helst som besöker krubban kan sätta igång en ljud- och ljusshow med hjälp av en knapp på en närliggande stolpe. Strålkastare lyser på figurerna om vartannat, samtidigt som en förkortad inspelning av julevangeliet ljuder i högtalarna. Den tar fem till sex minuter.

– Det är ju kallt ute, den kan inte pågå hur länge som helst, säger Jan Lönn som är medlem i församlingen och drivande i projektet.

– Vi har gjort om berättelsen något. Det vanliga julevangeliet nämner inget om de vise männen, det är förvirrande att då stå vid krubban. Därför skrev vi ihop berättelserna, fortsätter han.

Julkrubban har ett år på nacken. Förra året fanns fler pandemirestriktioner, och en församlingsmedlem tog initiativ till en utekrubba. Men nytt för i år är de datoriserade effekterna, som Jan Lönns barnbarn Andreas Lönn har programmerat.

Inför nästa år finns planer att ta maskineriet ett steg längre.

– Tanken är att göra någon slags dramadokumentär med dialog där de olika figurerna får tala med olika röster. På så sätt kan man också få in fler ljud; kanske ett får som bräker eller att gruset knastrar när Josef och Maria går på Betlehems gator. Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Jan Lönn.

Ovanför julkrubban hänger en stjärna högt på himlen, och den gör sitt jobb. Jan Lönn har sett många hitta till julkrubban och sätta igång ljusshowen.

– Vi har ju glömt bort meningen med julen, det handlar numera mest om julklappar. Kanske får det här vara ett sätt att ge uppmärksamhet kring den riktiga meningen med julen.

Ni är inte oroade över de höga elpriserna?

– Nej, det är väldigt låga effekter, så det blir inget nämnvärt avtryck på kassan, säger Jan Lönn med ett skratt.

---

Fakta: Julkrubban i Lagan

  • En cirka fem minuter lång inspelning av julevangeliet spelas upp samtidigt som strålkastare lyser på de omnämnda karaktärerna i berättelsen.
  • Missionskyrkan i Lagan har använt en bilhögtalare för att spela upp julevangeliet. Den tål fukt och kyla bättre än andra högtalare.

---

Fler artiklar för dig