Familj

Filippa Langwagen, 24, predikade i SVT:s gudstjänst: ”Ärofylld grej att få göra”

”Jag har under åren gått från mina föräldrars tro till min personliga tro där jag tagit mina egna beslut om att leva ett liv i relation med honom.”

Alingsås pingstkyrka är platsen där SVT:s sänder sin gudstjänst ifrån på söndag. Och på söndagen 29 januari var det Filippa Langwagen som stod för predikan.
– Det var en kul och ärofylld grej att få göra, säger hon

Filippa Langwagen är uppväxt i Pingstkyrkan i Alingsås, där hon har deltagit i barn- och ungdomsverksamheterna sedan unga år. Hon har gått på bibelskola i USA, närmare bestämt i Dream Center Leadership School. Och nu har hon jobbat som ungdomsledare i församlingen i hemstaden i 2,5 år.

Församlingens ungdomsarbete lockar både församlingens ungdomar men också folk utifrån, berättar Filippa. En vanlig fredag på samlingen TGIF, ”Thank God it’s Friday”, så är kanske ett 50-tal ungdomar på plats. Under ett år kanske sammanlagt ett hundratal olika unga bevistar församlingens ungdomssamlingar.

Så vem är Filippa om hon får säga det själv?

– Jag är en väldigt glad och positiv tjej som älskar det jag gör. Och tycker också om att hålla på med träning och hälsa.

Hon berättar att hon är uppväxt i kyrkan och att hennes föräldrar har varit väldigt involverade på olika sätt under hela uppväxten vilket har gjort att hon även spenderat mycket tid i kyrkan.

– Det har alltid varit ett andra hem. Så tron på Jesus har så länge jag kan minnas funnits där och under åren gått från mina föräldrars tro till min personliga tro där jag tagit mina egna beslut om att leva ett liv i relation med honom.

Vem är Jesus för dig?

– Det är den enklaste frågan att svara på samtidigt som det är den svåraste. Han är en bästa vän, en trygghet, någon som alltid finns nära. Men också så mäktig och stor! Han är ju hela mitt liv.

Men så förra året så bestämde SVT att de skulle spela in en serie tv-gudstjänster i Pingstkyrkan i Alingsås. Och då frågade församlingens föreståndare Peter Lewin om Filippa ville ta en av predikningarna.

– Det kändes väldigt stort, jag tänkte att ”vem är lilla jag att göra det här”. Men jag kände mig absolut hedrad att få frågan och möjligheten. Det var ingenting jag tog lätt på utan det fanns en tvekan om jag skulle göra det. Men efter bön och att jag fick landa i det så tackade jag ja. Det kändes som en kul och ärofylld grej att få göra.

Att predika i sig är inget nytt för Filippa Langwagen, hon har talat under ungdomssamlingar så klart, men också under ett antal söndagsgudstjänster.

– Jag är absolut aktiv när det kommer till att predika.

Vad har du och kanske unga i din ålder för relation till SVT:s gudstjänst, hur angelägen är den?

– Man har nog generellt koll på att SVT:s gudstjänst finns, men tittar kanske inte så mycket på den kanske. Så är det för mig personligen också, för jag tittar inte så mycket på tv över huvud taget, på andra program heller. Jag har koll på att gudstjänster finns på SVT och har sett någon, men inte så jättemycket.

Så hur gör man för att tiktokgenerationen ska få kännedom om och bli intresserade av bland annat SVT:s gudstjänster?

– Bra fråga! Jag tror att mycket handlar om att göra detta känt, att sprida informationen om att det finns, att börja prata om det med varandra. Och då inte bara på sociala medier utan genuint uppmuntra människor att titta på gudstjänster, vilken kanal det än är och att en predikan bara finns en knapptryckning bort var som helst och när som helst. Och om man har en personlig koppling till sändningen, om man känner någon som är med, då får man ytterligare en anledning att titta.

Så alla ungdomar i kyrkan visste att du predikar i gudstjänsten SVT då?

– Ja, det tror jag faktiskt.

Själva inspelningen gick bra och Filippa Langwagen berömmer tv-gruppen, och att det behövdes för det var speciellt att tala in i en kamera.

– Det var nervöst innan. Även om jag predikat tidigare var det speciellt att göra det och titta rakt in i en kamera. Man är ju van att tala inför människor i församlingen. och man får respons på det man gör.

En annorlunda upplevelse beskriver hon det som, men med proffsiga människor runt omkring som gjorde det bekvämt och hjälpte till henne att göra det på bästa sätt.

Inför predikan hade hon temat ”Det finns hopp” att utgå ifrån och ett antal bibelverser att välja mellan. Hon gjorde sedan som hon brukar på ”vanliga” gudstjänster, skrev ett manus som hon följde.

Är det sedan fritt fram att säga vad man vill eller fick du bolla innehållet med någon?

– Jag hade ju temat och bibelverserna att utgå ifrån, men hade sedan fria tyglar att skriva min predikan. Men både SVT och mina kollegor läste igenom texten och kom med feedback.

Kan du säga något om vad du predikade om?

– Jag hoppas min predikan var lite utmanande. Jag pratar om att vara passionerad för Jesus bland annat. Petrus vågade gå på vatten och trotsade rädslorna och fick uppleva att det Jesus bar mitt i stormen, Jesus gjorde det omöjligt möjligt och Petrus fick uppleva det. Men även i tvivel så hjälper han oss.

Och hur det gick? Det kan ni se på SVT Play.

Fler artiklar för dig