Familj

Guldballonger och tårta när kristet äldreboende firade 30

“Många frågar om hur man går till väga för att komma till vårt boende”, säger verksamhetschef Kicki Ellström på Hyllie Park äldreboende

Det var vita dukar, guldballonger, tal och musik – och tårta förstås. I helgen firades att Hyllie Park äldreboende i Malmö fyllde jämnt.

Vid Hyllie Park i Malmö finns både kyrka, förskola, grundskola, en folkhögskola och ett äldreboende på området. Just äldreboendet startade för exakt 30 år sedan, och detta firades vid en jubileumshögtid på lördagen. Runt 120 personer deltog och minglade, gick tipsrunda, åt tårta och lyssnade på tal och musik. Det fanns också en särskild fotoutställning som har satts upp till jubileet från ett livsberättelseprojekt från 2014 som gjorts mellan äldreboendet, grundskolan och folkhögskolan på Hyllie Park.

Film från öppnandet

En av dem som talade vid jubileumsfirandet var tidigare chefen Anna Bergmark, som arbetat som verksamhetschef i 23 år. Äldreboendet vid Hyllie Park bestod till en början av tre separata hus. Numera är husen ihopbyggda och det finns sammanlagt 34 lägenheter. Anna Bergmarks tal var en av höjdpunkterna vid firandet, tycker verksamhetschef Kicki Ellström.

– Ja, och så hade vi vacker musik från församlingen, en pianist och en violinist, Inga-Britt Niemand och Milos Callas. Musikensemblen från församlingen leddes av Eva Johansson. Vi fick också se några filmer som var fina, bland annat från öppnandet. Den bästa filmen var från 2021, där tre av de boende var intervjuade. Det var jättehärligt att de alla tre satt i publiken i lördags.

Kristina Ellströmverksamhetschef på Hyllie äldreboende.

Gudstjänst varje vecka

Hon berättar av en av de intervjuade är över 100 år, och de andra två är 96 år och 92 år. Det är för närvarande kö för att komma till just Hyllie Park, säger Kicki Ellström.

– Jag vet inte hur lång kön är. Allt sköts genom Malmö kommun. Men många verkar uppskatta den kristna profilen här.

Varje vecka hålls gudstjänst inne på äldreboendet, men det går också att vara med på gudstjänsterna i Hyllie Park kyrka om man orkar gå cirka 100 meter.

– Orkar man inte gå men vill vara med på gudstjänsterna där kan man också få hjälp att komma dit, säger Kicki Ellström.

Vita dukar och finmiddag

Många av de boende var med på firandet i lördags, tillsammans med tidigare och nuvarande personal. För dem som inte kunde eller ville vara med blev det också lite festligt inne på boendet.

– Vi hade pyntat inne på boendet med guldballonger och vepor och vita dukar. Det blev en fin middag den dagen och tårta, förstås.

---

Fakta: Kyrka, äldreboende och skolor

  • Hyllie Park är ett samlingsnamn för flera olika idéburna verksamheter som är organiserade i ideella föreningar och aktiebolag utifrån en kristen värdegrund.
  • Här finns Hyllie Park Kyrkan, äldreboendet, förskola, grundskola och restaurang, samt Hyllie Park Folkhögskola.

---

Fler artiklar för dig