Jubilar

“Vi såg ett behov i frikyrkan som vi vill vara med och fylla”

Julia Martinsson fyller 25 och lever sin dröm om att jobba med det som hon är allra bäst på

Hon har varit projektledare för konferenser, festivaler och barnläger och drivit eget företag i ett antal år. Nu fyller Julia Martinsson 25 år och det är först nu hon börjat tänka på sin ålder.
– Åldern har aldrig varit något hinder för mig, men nu i efterhand kan jag reflektera över hur ung jag varit för vissa uppgifter, säger hon.

På Julia Martinssons egen hemsida, där hon presenterar sitt företag där hon kallar sig för multikreatör, möts man direkt av en kort text som säger mycket om henne: “Det finns bara en sak jag vill vara bäst på – och det är att vara mig.”

– Haha, ja, det sammanfattar ganska bra min livsfilosofi – något jag kommit fram till genom åren, säger hon.

– Det är ju det enda jag på något sätt kan styra över, att jag får sluta jämföra mig med andra och i stället se just mina gåvor, min längtan och min personlighet när det handlar om vad jag vill och kan göra. Men det där är nog en livslång resa, tänker jag.

Och det är mycket hon vill och kan göra tycks det, denna levnadsglada och kreativa Julia. Hon älskar dels att skapa olika saker; som att göra skivomslag åt bland annat Josefina Gniste och Bengt Johansson, leda barnläger på Hjälmaregården, och som de senaste tre åren att jobba som kommunikatör för Götabro bibelskolor. Hon var även den sista projektledaren för den kristna ungdomsfestivalen Frizon som i många år hölls utanför Örebro. I efterhand kan hon se att hon ibland kanske varit lite för ung för vissa uppgifter.

– Jag har ganska tidigt både fått och tagit roller som man väl egentligen borde varit lite äldre för, men jag har aldrig direkt tänkt på min ålder. Nu är jag så glad att jag fått göra alla de där sakerna, jag har lärt mig så mycket, men hjälp vad mycket som kunde gått fel! konstaterar Julia.

– Men det har gått bra, mycket tack vare att jag haft människor runt mig. Det är så viktigt, att man får stå axel mot axel med andra.

glad tjej

Att ta emot stöttning och peppning är viktigt, men också att få ge. Det senare handlar Julias nystartade organisation “Oh, brilliant” mycket om. Det är tänkt att vara en hjälp för unga att hitta sina talanger och gåvor, för att kunna omsätta dem i praktisk handling. Tillsammans med styrelsen för organisationen, med initiativtagare Edvard Wiberg i spetsen, lägger Julia ner mycket av sin tid på att utveckla konceptet. De har hittills varit runt på några kristna konferenser och bibelskolor för att inspirera och möta unga som letar efter hjälp att komma vidare i livet med sina drömmar.

– Det är en sån där riktig “nyp-mig-i-armen”-känsla när man har en vision om någonting och man märker att det får ett gensvar ute hos riktiga människor! Detta växte fram ur en längtan hos oss, att vi längtar efter att få vara med och fylla ett behov som tycks finnas i frikyrkan. Jag tror att vi behöver prata mer om att spränga boxar och följa längtan!

Julia nämner ett exempel på när organisationen fått hjälpa en ung människa. Det var på Dagengalan i höstas när “Oh, brilliant” utdelade ett stipendium till en ung kvinna som längtade efter att få skapa keramik till Guds ära. Tack vare pengarna kunde hon investera i en keramikugn och på så sätt fortsätta att utveckla sin gåva.

– Det är fantastiskt roligt att få vara med om sådana saker, att hjälpa unga människor med det de behöver för att kunna gå vidare med sina drömmar.

---

Fakta: Julia Martinsson

  • Aktuell: Fyller 25 år den 18 juni.
  • Bor: Örebro, men flyttar inom kort till Göteborg.
  • Familj: Mamma Birgitta, pappa Björn, två storasyskon med familjer.
  • Firar: Födelsedagen tillbringas på Immanuelkyrkans kollo på Stenbodagården där Julia är föreståndare dit det kommer 170 barn i sommar. Innan dess blir det trädgårdsfest med familj och vänner.
  • Önskar sig: “Bland det finaste jag vet: att de som kommer till kalaset bidrar med det man är bra på, som att baka bröd eller en tårta, leda en lek och liknande.”
  • Bibelord: Romarbrevet 12:2, “Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom.”

---

Fler artiklar för dig