Jubilar

Från Sydkorea till Sverige för att hitta dem som inte hört om Jesus

Jubilaren JaKyung Moon har missionerat hela sitt vuxna liv.

Han växte upp i en pastorsfamilj i Sydkorea, men det var som tonåring han verkligen valde att ge sitt liv åt Gud. För andra gången är han nu stationerad i Sverige.

Jubilaren JaKyung Moon är den mångåriga missionären och musikfantasten som snart ska snart fylla 50 år.

– Det får mig att känna mig så gammal... Men jag är tacksam för alla år som Gud gett mig, att få resa och de erfarenheter som kommit av det. Men det känns ju som att jag kommit mer än halvvägs i livet nu.

Nu har JaKyung Moon befunnit sig i Sverige en månad. De två senaste åren har han varit i hemlandet Sydkorea.

– Efter 30 år utomlands kände jag att Gud kallade mig hem till Sydkorea för att tillbringa tid med min familj, i synnerhet mina gamla föräldrar.

JaKyung berättar att han har tre hem: Sydkorea, USA och Sverige. I Sydkorea föddes han i en pastorsfamilj. Under hela sin uppvuxen var han involverad i de lokala kyrkorna, bland annat som lovsångsledare.

– Men det var i tonåren som jag verkligen insåg att kristendomen är sann, att Jesus dog för oss och att livet blir annorlunda om man verkligen lever med den insikten. Jag blev kärleksfull och erfor hur andens frukter verkade i mig.

I USA utbildade han sig flera år innan han började missionera. I Sverige har han redan bott en tioårsperiod. Mellan åren 2010 och 2020 var han verksam vid missionsorganisationen OM:s bas i Jönköping. Nu är han tillbaka på samma arbete.

– Jag skulle inte kalla mig missionär i Sverige, men kristen arbetare. Jag tjänar Gud på alla möjliga sätt, kärnan finns i att möta de minst nådda grupperna, som av olika orsaker inte hört evangeliet. Dessutom handlar mycket om att bygga relationer med lokala församlingar och huskyrkor runtom i landet.

Mycket arbete sker ute i utsatta områden och bland invandrargrupper. JaKyung har valt att visa en bild från när han och en kollega för några år sedan befinner sig i Husby. JaKyung står med gitarren på magen och utanför bild fanns en kollega i clowndräkt.

JaKyung Moon.

JaKyung har ingen egen familj i Sverige, utan lever som singel.

Trivs du med det?

– Nej! säger han och skrattar.

– Ibland frågar människor om jag har fått celibatets gåva (“gift of singleness”), men nej det har jag inte. Jag hoppas och ber att Gud en dag ska visa mig den jag ska leva med. Men det är inget man kan påskynda.

Genom hela intervjun återkommer JaKyung till en tillitsfull inställning. Han lever aldrig med någon större plan, utan tror att Gud leder honom dit det är meningen att han ska vara. Men visst kan han också frestas att sätta annat före Gud.

Vad kan det vara för saker som skymmer Gud i ditt liv?

– För mig skulle det nog kanske vara oro, att inte låta den hindra mig från att fästa blicken på Guds kärlek.

För att hålla fokus på Gud inleder JaKyung Moon varje morgon med bön och bibelläsning. Ofta sjunger han eller målar något samtidigt.

Vad sa Gud i dag?

– Att Gud har kontroll och är älskande. Han är involverad i varje detalj av mitt liv och jag behöver inte oroa mig för något, säger JaKyung Moon.

---

Fakta: JaKyung Moon

JaKyung Moon.
  • Aktuell: Fyller 50 år den 22 november.
  • Gör: Arbetar i Stockholm med missionsorganisationen OM.
  • Firar: Med vänner, mat och tårta.
  • Önskar sig: “Jag är inte säker att jag önskar mig något särskilt, men jag vill se mig själv gå in mer för det liv, tjänande och syfte Gud har berett för mig.”
  • Favoritbibelord: Apg 9:15: “Men Herren sade till honom: ‘Gå, honom har jag utvalt till mitt redskap. Han skall föra ut mitt namn till hedningar och kungar och Israels folk’”.

---

Fler artiklar för dig