Jubilar

Med smak för språk, mission - och äventyr

Karolina Toftgård är läraren som brinner för utbildning och kyrkan

När barnen flugit ut kände Karolina att det var dags igen. Sedan drygt ett år arbetar hon och maken Peter med ett alfabetiseringsprojekt i Guinea på Afrikas västkust. Här firar hon också inom kort sin 50-årsdag.

Ibland, säger Karolina Toftgård över telefon på många hundra mils avstånd från Sverige, undrar hon vad hon sysslar med. Det är när vänner och släktingar lägger ut bilder på adventsljus och snötäckta hus i sociala medier, som det kan hugga till.

Själv lever hon just nu ett mycket annorlunda liv: I staden Kankan sjunker temperaturen sällan under 18 grader och de tusentals mangoträden börjar blomma lagom till jul. Sedan drygt ett år tillbaka är paret Toftgård missionärer i Guinea, där de driver ett alfabetiseringsprojekt på uppdrag av landets pingströrelse, Assemblées de Dieu.

– Både jag och min man var inriktade på mission innan vi träffades. Mina föräldrar har arbetat i missionstjänst, och själv reste jag ut med Team Action direkt efter studenten, berättar Karolina Toftgård, som i flera omgångar arbetat som missionär i Centralafrikanska republiken och i Mali.

Födelseort för snart 50 år sedan var Lund, men hon växte upp i Växjö. Hennes far arbetade i perioder som missionsläkare i både Tanzania och Kongo.

– Jag har alltid känt mig hemma i Afrika, säger Karolina Toftgård, som talar Västafrikas lingua franca – franska.

Träffades i Växjö

Karolina och Peter träffades genom kyrkan i Växjö. Men romansen tog fart brevledes, när de två bodde i olika afrikanska länder.

Karolina utbildade sig till lärare i naturkunskapsämnena, medan Peter kom att arbeta för Erikshjälpen, både i Sverige och internationellt.

– Vi kom hem 2011 från Mali, där jag jobbade med skolutveckling. Efter det jobbade jag som lärare på June, en av pingströrelsens folkhögskolor, fram till förra sommaren. Då kände vi att det var dags för ett nytt kapitel i livet, säger Karolina Toftgård.

Hon beskriver livet som missionär som en kallelse.

– Men det är också så, att om man ska jobba i sådana länder behöver man ha ett visst mått av äventyrslystnad, tycka att det är roligt med spännande utmaningar och äventyr.

Alfabetisering

I Guinea arbetar paret med ett alfabetiseringsprojekt riktat till folkgruppen malinke.

– Det är ett onått folk med stora sociala behov, ett av de mest utsatta i landet, säger Karolina Toftgård.

– Vi försöker lära oss malinke nu, det är inte lätt.

Flertalet av Guineas drygt 13 miljoner invånare är muslimer, och pingströrelsen är liten. Det finns i dag inga hinder för kristen mission, berättar Karolina Toftgård, men den som väljer att bli kristen kan stöta på motstånd från omgivningen.

– Vi åker ofta ut i byarna med en lokal pastor, och när vi förklarar att vi är där för att lära människor att läsa och skriva är alla väldigt välkomnande, säger Karolina Toftgård.

Guinea erbjuder mycket av den västafrikanska kultur som Karolina Toftgård kommit att älska: musiken, maten, det sociala umgänget och överdådet av färggranna textilier.

– Guinea har en enorm potential. Men sen finns också fattigdom och korruption, och kvinnor har väldigt lite att säga till om. Här försöker vi göra en insats.

---

Fakta: Karolina Toftgård

  • Fyller 50 den 23 december.
  • Familj: Maken Peter och barnen Anton, 26, Agnes, 23 och Alma, 22.
  • Bor: I Kankan i Guinea, Västafrika.
  • Arbete: Utbildad gymnasielärare. Just nu missionär för Huskvarna Pingst i ett alfabetiseringsprojekt.
  • Firar: Med barnen, som besöker föräldrarna över jul, och sedan med övrig släkt i Sverige i januari.
  • Fritid: Tycker om att vandra, och att fixa med familjens torp utanför Vetlanda.
  • Bibelord: “Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft”, Filipperbrevet 4:13. “Jag har en förmåga att ta mig an saker som kan verka övermäktiga. Ganska ofta uppstår också sådana lägen i missionen. Men då får vi kraft från Gud.”

---

Fler artiklar för dig