Jubilar

“En befrielse att inse att Gud ger oss medbestämmanderätt”

Leif Ekström har jobbat som Brasilien-missionär och är sedan 15 år pastor i Sverige. Han har också tackat ja att vara ansvarig utgivare för en tidning utan att vara journalist eller ha gjort en tidning innan.
– Har jag gett mig in på en sak fullföljer jag det.

Han föddes i Brasilien av föräldrar som var missionärer. Nu fyller han 60 och har bott 34 år i Brasilien och 26 år i Sverige. Han är tvåkulturell, men hemma pratar han portugisiska.

När Dagen når honom ser han på fotbolls-VM på tv. Brasilien spelar och har precis gjort mål så han känner sig lugn att prata en stund. Vid de tillfällen Sverige och Brasilien spelar mot varandra hejar han på Brasilien om han befinner sig i Sverige och tvärtom, förklarar han.

– Det är lättare att heja på det land man inte befinner sig i.

I januari tillträder han som pastor för Lekebergkyrkan i Fjugesta. Han har precis avslutat sin tjänst som pastor i Korskyrkan i Örebro och innan dess arbetade han som pastor i Fagersta.

– Jag har aldrig varit så mycket missionär som jag är i Sverige. Vi flyttade tillbaka till Sverige 2008 för att barnen skulle lära sig svenska. Tanken var att vi skulle stanna två år, men vi blev kvar i Fagersta i 12 år. Vi kom till norra Västmanland, ett av landets mest sekulariserade platser. Vi kände att det var rätt plats.

Att Leif Ekström skulle bli pastor och missionär var inte självklart. Under uppväxtåren brottades han med tankar om vilken uppgift som var rätt för honom. Han utbildade sig till dataingenjör, men kände sig inte tillfreds.

– Jag ville tjäna Gud, men behövde fördjupa min tro och få mer kunskap.

Jubilar Leif Ekström

Vid 23 års ålder åkte han till Sverige för att studera vid Örebro Missionsskola där han får kontakt med bibelläraren Bror Lundin som hjälper honom räta ut frågetecknen.

– Han sa: I Guds stad finns mer än en gata. Det finns inte bara ett rätt, men jag måste ta beslutet.

Det var en befrielse att inse att Gud ger oss medbestämmanderätt. De här orden har jag kommit tillbaka till och velat förmedla vidare.

Han gav sig ut och arbetade som volontär i Brasilien och blev senare ledare för ungdomsrådet inom EFK´s systersamfund och lärare vid pastorsskolan i Campinas, som är ett centrum för mission i Brasilien. Han läste också ihop till en teologiexamen. Efter två år gifte han sig med en brasiliansk tjej, Elisabeth, och paret fick två barn. Han fortsatte arbeta som lärare och med administration. När ansvarig utgivare för det brasilianska samfundets tidning, Luz nas Trevas (Ljus i mörkret), plötsligt hoppade av sitt uppdrag på 1990-talet och tidningen stod utan ansvarig utgivare, reagerade Leif Ekström spontant.

Jubilar Leif Ekström

– Dum som jag var sa jag att “jag kan göra tidningen”. Jag var inte journalist och hade aldrig gjort en tidning. Jag tyckte jag kunde datorer och tänkte att då kunde jag göra tidning också. Men jag upptäckte att det inte var så lätt.

I Brasilien krävdes dessutom att man hade journalistutbildning för att stå som ansvarig utgivare.

– Jag hörde av mig till EFK, som jag var utsänd av, om jag kunde få stöd att läsa journalistik. I fyra år läste jag på halvtid.

Det spontana infallet blev ett utgivaransvar i 15 år.

– Det betyder inte att jag gjorde hela tidningen. Men har jag gett mig in på en sak fullföljer jag det. Jag är väldigt positiv som person och ägnar inte tid åt att känna efter så mycket.

I dag skriver han en krönika emellanåt.

– Det är roligt att skriva och jag skriver om vad jag känner för.

Några planer på att flytta tillbaka till Brasilien har han inte, men håller inte dörren stängd för framtida möjligheter.

– Ja om det finns ett meningsfullt uppdrag. Jag älskar det jag gör och har roligt i mitt arbete.

---

Fakta: Leif Ekström

Bor: Örebro

Familj: Fru och två barn.

Aktuell: Fyller 60 år den 26 december.

Firar: Som familj och tillsammans med en äldre bror som fyllt 70.

Intressen: Läser mycket och älskar att resa till nya platser.

Favoritbibelord: Psalm 126: 1-3

---

Fler artiklar för dig