Jubilar

Thomas hjälper fattiga i Madagaskar

Turistresan ledde till ett engagemang för barn, sjuka och intagna på ön i Indiska oceanen

På sommarhalvåret målar han hus, bakar bröd och driver kafé i Göteborgs skärgård. Men när vintern nalkas flyger Thomas Holmbom till Madagaskar. Där hjälper han sedan snart tio år tillbaka utsatta människor, i samarbete med en lokal pingstförsamling.

Solen lyser över staden Morondava på Madagaskars västkust när Dagen når Thomas Holmbom över WhatsApp en fredagsmorgon i början av mars.

– Men folk säger att de väntar på att cyklonen Freddy ska komma in över landet igen, säger han.

Senast Freddy drog in över sydöstra Afrika, den 22 februari, krävdes sju människoliv i Madagaskar och drygt 37 000 personer fick lämna sina hem tillfälligt.

I Morondava blev flera tusen människor hemlösa och fick flytta in i den kommunala skolan tillfälligt.

– Under tre dagar delade vi ut sammanlagt 12 000 matportioner. Sen kallade kommunen till möte, tackade mig och framförde hälsningar från guvernören och presidenten, berättar Thomas Holmbom.

På ideell basis, och med hjälp av gåvor från enskilda, har han i snart tio år gjort allt från att skänka biblar, till att dela ut mat och hygienartiklar i stadens fängelse och betala för fattiga människors skolgång och sjukhusvistelser.

Vägen till Madagaskar

Inför sin 55-årsdag 2018 berättade Thomas Holmbom för Göteborgs-Posten om hur Gudstron hjälpt honom ur en djup och destruktiv svacka efter hans skilsmässa. Men också om de olika tillfälligheter som förvandlade honom från turist till entreprenör och slutligen till välgörare i Madagaskar.

– Jag började som en turist som försökte tjäna pengar på människorna här, säger han till Dagen.

– Men så greps jag av medlidande, och började hjälpa till i stället. Nu sover jag mycket bättre om nätterna, även om jag skulle vilja hjälpa många fler.

Åtta månader om året bor Thomas på Hönö i Göteborgs norra skärgård. Han är uppvuxen strax söder om Hönö, på Fotö. Här finns hans hemförsamling, Sionförsamlingen, och här driver han ett hamnkafé om somrarna.

Vid Fotö hamn ligger Thomas café.

Men hjärtat finns numera i Madagaskar: världens femte största ö, med svindlande vacker natur och stora naturtillgångar. Men där tre fjärdedelar av landets 28 miljoner invånare lever i den allra djupaste fattigdom, enligt Världsbankens beräkningar.

Nystartad pingstkyrka

På Facebook kan man Thomas Holmboms arbete, som sker i samarbete med pastorerna i den nystartade pingstkyrkan Zion of Madagascar.

– Jag har drygt 100 barn som jag bekostar skolgången för, med hjälp av ett 60-tal fadderföräldrar i Sverige. Sen har vi byggt upp två barnhem, med cirka 60 barn som av olika skäl saknar föräldrar, berättar han.

Efter flera perioder på Madagaskar har Thomas Holmbom vunnit både människors och myndigheters tillit.

– Kommunen har just lovat mig tre eller fyra hektar mark så att vi kan bygga skola, ålderdomshem och barnhem, säger han.

För ett sådant projekt behövs mer än privat insamlade medel, och Thomas Holmbom står i startgroparna för att starta en ideell förening.

– Jag har många kontakter i Sverige som är redo att skicka material. Jag hjälper folk att hjälpa andra, och på ett sätt investera i evigheten.

---

Fakta: Thomas Holmbom

  • Aktuellt: Fyller 60 den 18 mars.
  • Bor: På Hönö (åtta månader om året) och i Madagaskar (fyra månader), en ö i Indiska oceanen, öster om södra Afrika.
  • Gör: Hjälparbete i Madagaskar. Samlar in pengar till arbetet genom sommarhalvårets kaféverksamhet på Holmboms Ark, försäljning av hemmabakad Fotökaka och genom sin sida på Facebook.
  • Familj: Två vuxna söner.
  • Bibelord: Jakob 1:27: ”Men att visa omsorg om föräldralösa barn och änkor som har det svårt och att inte låta sig påverkas av den här världen är uttryck för en tro som är ren och fläckfri inför Gud, vår Fader”.
  • Firar sin födelsedag: med att bjuda de intagna på tårta i stadens fängelse.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig