Jubilar

Hon vill att kyrkan ska bli bäst på att möta NPF-familjer

Som mamma till två barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, vill Lina Stenström Eld öka kunskapen om diagnosen i församlingen. Därför har hon startat ett kafé i kyrkan där föräldrar kan träffas och utbyta erfarenheter och få stöd av varandra.
– Min vision är att NPF-säkra våra kyrkor.

Det var året 2016, när hennes son var sex år gammal, som Lina Stenström Eld förstod att något inte stod rätt till med sitt barn. Från att ha varit en glad och framåt kille fick han plötsligt svårigheter i skolan. Det blev en snabb spiral neråt.

– ”Mitt liv är så svårt att leva”, sa han till mig. Han fick ont i magen och rymde till mormor när jag inte var hemma. Vid två tillfällen försökte han att ta sitt liv, berättar hon.

I efterhand ser hon att den utlösande faktorn var att hon fick ett nytt jobb. Innan hade hon jobbat på sonens skola som elevassistent. Tryggheten att veta att hon var i närheten försvann. Efter en utredning visade det sig att han hade diagnosen adhd (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som går under samlingsnamnet NPF.

– Han kunde få fem, sex utbrott dagligen. Vulkanutbrott. Jag kämpade för att ta honom till skolan. Ville inte att han skulle bli en hemmasittare, men vi gick hem efter fem minuter. Det blev kaos.

Lina fick ge upp sitt nya jobb och bli assistent till sonen i stället. Ett arbete som krävde stor inkänningsförmåga för att kunna förebygga utbrott.

– Det är ett detektivarbete att vara en NPF-mamma. Men jag kan läsa av mina barn till 100 procent. 24/7 var jag tvungen att ha koll på honom. Det var som att vara fängslad i sitt eget hem, säger hon.

Utan gudstron hade hon inte orkat.

– I den värsta kampen och stormen har jag skrikit till Gud ”hjälp mig med mina barn!”. Då har jag fått en styrka. Jag har fått nya tankar och idéer. Jag gick också fram i en gudstjänst och berättade om min situation och fick mycket kred av andra familjer som också har barn med NPF.

Hon upplever att det finns en stor längtan i församlingar att hjälpa NPF-familjer. Därför har hon startat ett NPF-kafé i Pingstkyrkan Hässleholm, hennes hemförsamling, där föräldrar kan mötas och ventilera sin situation.

– Man känner sig väldigt ensam i en sådan här situation. Det jag har satt upp i kyrkan är sånt jag skulle behövt hjälp med själv. Vi når också många som aldrig varit i kyrkan förut.

När hennes son blev bättre började den äldre dottern må dåligt i stället.

– Det funkade tills läraren slutade och ersattes av en massa vikarier. Hon rasade och blev en hemmasittare. Hon har fått diagnosen add (Attention Deficit Disorder).

Medan Lina var hemma med barnen studerade hon på distans till NPF-undersköterska och har sedan läst vidare till NPF-pedagog. Sedan hon startade kaféet har fler församlingar hört av sig och vill att hon kommer och föreläser.

– Jag vill gärna ut och berätta. Behoven är stora. Min vision är att NPF-säkra våra kyrkor.

Struktur, trygghet och tillit, är ord hon återkommer till. Hur har vi det i barn- och ungdomsverksamheten? Har vi en kyrka för alla? Är vi beredda att möta det vi får? Det är frågor hon ställer sig.

Hon är uppvuxen i ett kristet hem. Blev själv utbränd i 20-årsåldern och upplevde sig falla helt utanför samhällets norm.

– Det finns ingen förståelse för att barn och unga kan bli utbrända.

Därför hoppas hon att kyrkan vill stå i framkant och bli det hopp och den tröst NPF-familjer behöver.

– Genom att NPF-anpassa barn- och ungdomsverksamhet, starta föräldragrupper och nätverka kan vi bygga ”hela” barn och förebygga trasiga vuxna.

Hon har också startat hemsidan: npfkampen.se

---

Fakta: Lina Stenström Eld

Familj: En son och en dotter, en hund och flera katter.

Bor: Bjärnum.

Aktuell: Fyller 45 år den 11 maj.

Firar: Vet inte. ”Älskar kalas, men det blir nog bara något enkelt.”

Intressen: Sjunger (är solist och har medverkat vid ett flertal tv-inspelningar) och spelar golf.

”Jag lägger allt elände och skit i golfbollen. Svingar iväg den med full kraft och låter bollen fara iväg från mig.”

Är också fodervärd och tränare till en hund tillhörande Försvarsmakten.

Linas tips till andra NPF-familjer: Ta inte på offerkoftan, men var inte rädd för att gråta. Lägg alla tårar i Guds hand. Ta ett steg till. Du klarar mer än du tror.

Favoritbibelvers: Psaltaren 126:5 De som sår i tårar ska skörda i jubel.

Skillnaden mellan adhd och add: add är en variant av adhd, men utan överaktiviteten. (Källa: Hjärnfonden)

---

Fler artiklar för dig