Jubilar

“Barnbarnen är mitt missionsfält”

Margareta Nätterdal, 70, vill få fler mor- och farföräldrar att förstå att de kan påverka

Hon fyller 70 år och är fortsatt aktiv på många olika områden. När Margareta Nätterdal ser tillbaka på sitt liv önskar hon ha fått tillföra något gott in i sammanhangen.
– Som äldre har vi mycket att ge! Bibeln säger att vi ska ära och ta vara på den vishet som följer med åren, det kan vi bli bättre på i kyrkorna, säger hon.

Som konsult och terapeut har Margareta Nätterdal mest varit inriktad mot det som är grunden i allt samarbete människor emellan: Kommunikation och relation. Ju bättre kommunikation desto bättre relation, menar Margareta, som mött många par och familjer genom åren. Det är ett arbete hon verkligen har älskat.

– Eftersom Bibeln är den främsta psykologibok man kan läsa har evangeliet utgjort en grund i mitt arbete, tillsammans med den kognitiva teorin, säger hon.

– Generellt låter vi det gå för långt innan vi söker hjälp. Min devis är: Var rädd om dina relationer – sök hjälp i tid. När det uppstår ett område som vi inte kan prata om, då borde det ringa en varningsklocka.

Margareta Nätterdal tycker att kbt matchar så bra med det som Bibeln säger om tankar.

– Jag behöver tänka ”rätt” för att komma rätt. Så är det även i en relation – börjar jag misströsta och anser att kärleken kallnat, då blir det också mitt fokus och då glider vi ifrån varandra. Kan jag hjälpa en individ att omfokusera och tänka annorlunda, då kommer känslorna också att förändras.

Det låter enkelt?

– Det är det, samtidigt som det är jättesvårt. Relationer kräver arbete.

Hon har även jobbat med församlingar, ledarskap och organisationsutveckling. I sin hemförsamling Livets ord i Uppsala har hon varit med och drivit ett projekt som utvecklat själavården.

– Det är viktigt att vi som kyrka förstår att ta hjälp och samarbeta med olika samhällsfunktioner, att vi känner igen diagnoser som depression, utmattning och annat. För att vederbörande ska bli frisk behövs det som vården har att erbjuda, tillsammans med själavården, säger Margareta Nätterdal.

Viktigt område i livet

kvinna

Men även om fortsatt jobb, återkommande resor till stugan i Småland och hennes församlingsengagemang tar tid och kraft finns det ett område i Margaretas liv som får hjärtat att klappa extra hårt. Det är de sammanlagt sex barnen till hennes och Leifs två döttrar.

– Mina barnbarn är mitt missionsfält. Dem är jag måna om att få med mig till himlen.

Genom att vara en god förebild, som är närvarande och kan prata om andliga frågor med barnen, vill hon visa på ett Kristusdoftande liv. Det är inte bara föräldrar som är förebilder för barn, menar hon, även mor- och farföräldrar kan ha stor påverkan.

– När jag pratar med jämnåriga får jag en känsla av att vi är lite för försiktiga. Vi bör sträva efter att hitta ingångar som passar i barnets liv. Sedan ska vi inte börja predika, men möta varje barn där de befinner sig. Att dela med sig av vad som varit milstolparna i ens eget liv – det kan vara spännande för en ung generation att höra.

Margareta Nätterdal kan till exempel skjutsa och hämta på läger – hon vill hjälpa till där hon kan för att barnen ska få höra om Jesus.

Nu fyller hon 70 år, och förutom att fira detta med nära och kära, ska hon också göra en slags utvärdering för livet hittills.

– Vad är det jag har sått ut? Jag ser fram emot att få samla ihop lite av vad alla dessa år har innehållit och betytt för mig och för andra.

---

Fakta: Margareta Nätterdal

  • Fyller: 70 år den 24 juni.
  • Bor: Gamla Uppsala och i stugan i Bondstorp, Vaggeryds kommun.
  • Familj: Maken Leif, döttrarna Hanna och Tekla, två svärsöner och sex barnbarn.
  • Önskar sig: Saker till växthuset som hon vet hon ska få.
  • Bibelord: Just nu är det 1 Kor. 15:42: ”Så är det också med de dödas uppståndelse. Det som sås förgängligt uppstår oförgängligt.”

---

Fler artiklar för dig