Mat

Veckans mat: Parfait med mango- och papayasallad

Diakon-Daniels kök: Jag har försökt att tolka och kombinera upplevelsen av påskens glada budskap i smaker och konsistenser.

Allt är kemi när det kommer till bakning och desserter. Det gäller att vara exakt. Därför står recepten oftast i gram och inte i deciliter. I rätt proportioner tror jag att det mesta smakar gott. Ta exempelvis glass med chokladsås: 80 procent glass och 20 procent sås. Där får du den perfekta kombinationen.

Det är en dryg vecka kvar till påskhelgen, kyrkans största högtid. En viskande röst sveper genom kyrkorummet och en lågmäld ton tar plats i psalmer och hymner. Vi stillar oss för att förbereda oss för uppståndelsen. Uppståndelsen, en andlig explosion, där livet besegrar döden med en ljuvlig eftersmak och som åter får ta fart vid pingst.

Jag har försökt att tolka och kombinera upplevelsen av påskens glada budskap i smaker och konsistenser i denna dessert. Balansen mellan frukterna ska avlösa varandra vart som, och det söta och friska ska blygsamt träda fram och slutligen ge en smakexplosion.

Veckans mat vecka 12

Passionsfruktsparfait 6 portioner

 • 4 ägg
 • 2 dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 250 g passionsfrukt – frusen
 • 2 dl crème fraîche 36 procent
 • 2 dl grädde 40 procent

Tillagning: Vispa äggvitorna och 1 dl socker pösigt. Vispa crème fraiche, grädde och äggulor fluffigt. Blanda den tinade passionsfrukten med resterande socker och vaniljsocker. Vänd ner passionsfrukten i gräddblandningen och avsluta med att vända ner marängen i gräddblandningen. Fyll en form som rymmer 2 liter. Frys i minst 5 timmar. Låt parfaiten stå framme cirka 25 min innan servering.


Fruktsallad

Veckans mat vecka 12
 • 1 st mango
 • 1 st papaya
 • 1/2 vaniljstång
 • 1/2 dl råsocker
 • 1 st lime

Tillagning: Dela frukterna i bitar om 1x1 cm. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Blanda kärnorna med frukten, sockret och saften från limen.

Garnera med jordgubbar.

---

Tips

Veckans mat vecka 12
 • Får du inte tag på färsk mango eller papaya så går det bra med fryst. Själv valde jag frukter som inte var helt mogna. De ger en lite mer syrlig smak till desserten.
 • Vill du ha laktosfritt så byt ut mejeriprodukterna.
 • Vaniljstången som blir över kan du lägga i en burk med 2 dl socker. Låt det stå i en vecka så har du ett gott vaniljsocker.
 • Allt jag gör är bara inspiration – våga pröva, våga byta ut, våga att komponera med det som du tycker passar.

---

Fler artiklar för dig